REDACTIONEEL #3 | Snoep, koek, chips, frisdrank, de schappen van de Nederlandse supermarkten staan er vol mee. En dan moeten we voor de dagelijkse boodschappen ook verplicht nog langs de ‘handige’ pakjes en zakjes met soepen en sauzen in poedervorm om weer bij de kassa te komen.
Als alle ongezonde producten achter schuifwanden zouden verdwijnen, zoals de pakjes sigaretten tegenwoordig onzichtbaar zijn gemaakt, zouden de winkels er heel anders uit gaan zien. Grote kans dat het ongezonde spul dan direct ook minder verkocht wordt. De uitdrukking luidt immers niet voor niets: uit het oog uit het hart. En de verpakkingen zijn evenmin niet voor niets met veel zorg aantrekkelijk en veelal kleurrijk gemaakt door de marketing experts. ‘Koop mij, koop mij’, roepen ze in koor. In de meeste gevallen is dat echter niet verstandig als je gezond wilt eten. Grof gezegd, onverpakte voedingsmiddelen zoals groente en fruit, zijn om te beginnen doorgaans de betere.
Ruim 80 procent van het aanbod in de supermarkten is niet per se gezond of zelfs ongezond te noemen. De consument heeft uiteraard de vrije keuze om iets wel of niet te kopen, maar moet zeer sterk in zijn of haar schoenen staan om de verleidingen te weerstaan. En dat niet alleen in de supermarkt. We worden in dit land zo’n beetje overal omringd door etablissementen waar - al dan niet goedkoop - ongezond eten en drinken te koop is. Op straat, naast de school, op het station, of neem nou de tankstations (zie pagina 12) daar loop je binnen tegenwoordig regelrecht tegen een snackbar aan.
Onze voedselomgeving heeft veel invloed op onze gezondheid. Steeds meer mensen, kinderen en volwassenen, worden te zwaar, met alle gezondheidsrisico's van dien. De roep om actie, liefst door de overheid, klinkt dan ook steeds luider en luider. “Als we de toekomst van de jeugd belangrijk vinden, dan moeten we de maatschappij en ons voedselsysteem anders inrichten. De overheid moet ingrijpen”, zegt hoogleraar Jaap Seidell (vanaf pagina 8).
Wettelijke maatregelen, invoering van een suikertaks, het verstrekken van gezonde lunches op scholen; de keuze is reuze, dat geldt niet alleen voor het aanbod in de supermarkt en op straat.