Lekker burgerlijk

29 maart 2022 Suzan Tuinier

Het was best een zware bevalling, want er waren nogal wat tegenslagen. Ik noem corona en dus in thuisquarantaine terwijl het huis werd uitgebouwd, een muur die moest worden afgebroken omdat de kast vanwege een meetfoutje net niet paste en een plafond dat tijdens het stuken zomaar naar beneden kwam. Maar, hij is er: mijn nieuwe keuken! Intens trots, dankbaar en gelukkig ben ik!

Het is zo’n keuken met een kookeiland in het midden. Hierdoor gebeurt er iets bijzonders: koken én lekker en gezond eten staan ineens óók in het middelpunt. Met z’n allen zijn we aan het koken of aan het ‘mis en placen’. Omdat de helft van het gezin vegetarisch eet experimenteren we vooral plantaardig. Onze nieuwste trend is: zelf vegetarische burgers maken. Lekker burgerlijk! Natuurlijk kun je ook kiezen voor een losse portie linzen of bruine bonen. Maar daarvoor doen onze verwende vegetariërs het niet.

Naar de supermarkt gaan voor een vleesvervanger is ook geen optie. Als ik daar voor de enorme koeling sta waarin al die producten zijn uitgestald, springen de tranen me in de ogen. Ten eerste vanwege de immense hoeveelheid. Ten tweede omdat het zulke bewerkte producten zijn. Als je goed kijkt naar de ingrediënten, concludeer je al snel dat het hier gaat om zogenaamde ultra-processed foods, gemaakt met veel hulpstoffen, zout en verzadigd vet. En opvallend: ze worden lang niet allemaal verrijkt met ijzer en vitamine B12, terwijl dát nou net een voordeel kan zijn van zo’n in de fabriek geproduceerde burger. Laten we er als voedingsvoorlichters daarom voor zorgen dat plantaardig eten mensen aanzet ook gezónder te eten. Dat lijkt voor de hand liggend, maar dat is het niet. Dus niet kiezen voor een kant- en klare oplossing, maar zelf de keuken in. Een plantaardiger voedingspatroon is waar we naar toe moeten in de nabije toekomst, maar het vergt wel wat meer tijd, energie én liefde voor eten.

Er zit dus niets anders op dan flink aan de slag te gaan in onze nieuwe keuken! We verzinnen de meest vreemde combinaties en lang niet altijd is het een succes. Onze favorieten tot nu toe zijn de kikkererwtenburger met zoete aardappel en wortel en de linzenburger met walnoten en rode bietjes. Nog wel een tip tot slot. Kies een strategische plek voor het mixen, of gebruik een goede keukenmachine. Even de staafmixer uit de losse pols gebruiken, zorgde ervoor dat de bruinebonenprut hoog tegen de pas geverfde muur spoot. En dat doet toch wel een beetje pijn in zo’n nieuwe keuken.

Suzan Tuinier
Voedingsdeskundige en eigenaar van communicatiebureau Nutrimedia.

Altijd op de hoogte blijven?