Je kunt het ontmoedigen, of zelfs verbieden, maar dat helpt niet. Een puber gaat nou eenmaal naar ‘de Mac’. Zo komt het dat ik met mijn puberzoon bij de Mcbalie sta om iets te eten te bestellen. Wél op een hele bijzondere plek: hartje Manhattan in New York City.

Jaren geleden spraken we namelijk af dat als hij net zo lang zou zijn als ik, we samen naar deze wereldstad zouden afreizen. En nu is het dus zo ver. We zijn onder de indruk van deze immense stad. Maar er is één ding waar we niet van onder de indruk zijn: het assortiment bij Mc Donalds. Als we vragen om een vegaburger worden we glazig aangekeken. Er zijn namelijk helemaal geen vegetarische opties!

Geen Veggie Mc chicken en ook geen Veggie Mc wrap. En dat verbaast ons, want je zou denken dat ze in The states toch flink vooroplopen als het gaat om duurzaam eten. Het blijkt een complete misvatting. En dat terwijl vegetarisch en vegan eten in Nederland toch steeds populairder wordt. Uit de nieuwe VCP-cijfers blijkt dat we meer plantaardige producten eten zoals fruit, ongezouten noten en peulvruchten en dat we minder rood en bewerkt vlees op het menu zetten.

Vegaburgers zijn volop verkrijgbaar in Nederland. Helaas is de samenstelling nog niet optimaal. De Consumentenbond stelt vast dat veel burgers, net als twee jaar geleden, nog steeds te veel zout en te veel verzadigd vet bevatten. Bovendien bevat het grootste deel van de vleesvervangers niet voldoende eiwitten, ijzer en vitamine B12 om een volwaardige vervanger van vlees te kunnen heten. Zijn insecten dan een goed alternatief? Daarover zijn de meningen verdeeld. Volgens het Voedingscentrum passen ze prima in een gevarieerde en gezonde voeding, omdat de beestjes eiwitten, vet, ijzer en B-vitamines bevatten. Maar recent hoorde ik ook over insectenleed. Het blijven ­tenslotte dieren.

Hoe dan ook, voor Amerikanen is het allemaal nog een brug te ver, bedenk ik op de Brooklyn bridge. Ik vermoed dat hun mentaliteit ze in de weg zit. Als je duurzamer wilt leven zet je jezelf namelijk niet op de eerste plaats. Dat is nou precies wat Amerikanen wel doen. Ze willen best iets duurzaams doen, maar vooral niets laten. En wij Nederlanders zijn zo ver dat we echt bereid om ons consumptiepatroon aan te passen, ook al is dat nadeliger voor onszelf.

Enigszins teleurgesteld bestelt mijn zoon een frietje zonder burger. Want hij is zo lang geworden op een vegetarisch voedingspatroon. Met alleen een patatje vindt hij er niet zo veel aan. Eenmaal terug in Nederland zal hij vast weer chillen met z’n vrienden bij deze fastfoodhut. Maar dan kiest hij in ieder geval voor een Mc Plant. Maar of dat nou zo’n geruststellende ­gedachte is...Het is en blijft ‘de Mac’. 

Altijd op de hoogte blijven?