Een flinke portie kritiek
In dit boek laat auteur Tim Spector je twijfelen aan alles dat je dacht te weten over voeding. Dit boek is geen leesvoer, het is een compleet buffet met gerechten vol (heerlijke) kritiek.
Tim Spector is professor genetische epidemiologie aan het King’s College in London. ‘Ingelepeld’ is zijn derde boek. Hierin trekt hij huidige voedingsrichtlijnen, wetenschap en advies in twijfel. Sterker, hij bekritiseert ook zijn eigen eerdere bevindingen als wetenschapper en auteur van veel papers. ‘Dit boek is ontstaan vanuit de dwingende noodzaak om te heroverwegen hoe we eten, om betere vraagtekens te plaatsen en om hogere eisen te stellen aan wetenschappelijk onderzoek en publicaties’, schrijft hij in de inleiding. Volgens Spector loopt de voedingswetenschap, in vergelijking met andere gebieden, nu nog achter, maar zou het in de toekomst weleens het belangrijkste thema van allemaal kunnen worden.
In het boek komen allerlei onderwerpen voorbij: vasten, calorieën, vet, veganisme, gluten, allergieën en nog veel meer. In elk hoofdstuk kijkt Spector kritisch naar de huidige adviezen met betrekking tot voeding en gezondheid en legt hij uit hoe die adviezen tot stand zijn gekomen. Volgens Spector zijn veel van de huidige richtlijnen verkeerd en dit komt volgens hem door lobbyisten, corruptie, slechte wetenschap en verkeerde interpretatie van onderzoeksresultaten.
‘Dit is ontstaan vanuit noodzaak te heroverwegen wat we eten’
Ik heb al veel (voedings)boeken verslonden, maar dit boek moest ik om de drie hoofdstukken even wegleggen om alle informatie te kunnen verteren. De informatiedichtheid per hoofdstuk is verbazingwekkend groot. Met een kritische blik en uitgebreide onderbouwing ontkracht Spector allerlei onderzoeken waar populaire inzichten op zijn gebaseerd, zoals de bevindingen van Atwater, waaruit de moderne ‘calories in vs calories out’ aanpak uit is voortgekomen (je moet net zoveel verbranden als je eet). Spector gaat zo diep op het onderzoek in dat de inhoud van het boek misschien moeilijk toegankelijk en zelfs verwarrend kan zijn voor lezers met weinig achtergrondkennis over (voedings)wetenschap.
Als diëtist in opleiding heb ik ‘Ingelepeld’ compleet onderschat. Ik dacht dat er, alweer, een boek verschenen was dat een nieuw dieet zou propageren of iets dergelijks. Maar dit is anders, de argumenten die Spector aanlevert, zijn zo overtuigend dat het urgentie tot verandering creëert. Na het lezen van dit boek heb ik kritisch gekeken naar mijn eigen kennis en ben ik weer zelf nader onderzoek gaan doen. Well played, Spector.
Spector schrijft dat hij mensen niet wil vertellen wat ze moeten eten, maar reikt kennis aan zodat je zelf kunt reflecteren op je voeding en aanpassingen kunt maken. In het boek raadt hij geen specifiek eetpatroon aan en hij geeft ook lang niet altijd antwoorden op de talloze vragen die opduiken tijdens het lezen van ‘Ingelepeld’. Aan het einde staan enkel wat handvatten die mensen tijdens hun zoektocht naar het juiste eetpatroon kunnen ondersteunen.
‘Ingelepeld’ is voor lezers die een uitdaging willen, hun kennis over voeding en hoe we ernaar kijken willen verdiepen en kritisch willen kijken naar hun eigen denkbeelden en gewoontes. Een boek om af-en-toe in te duiken en vooral om tussen het lezen door over na te denken.
Ingelepeld
Waarom maar weinig klopt van wat ons over voeding is verteld
Auteur: Tim Spector
Uitgeverij: Nieuwezijds, Amsterdam
Vertaling Lieke Berkhuizen, Rijnsburg
Aantal pagina’s: 302
Prijs: 21,95
Kopen? Bestel het boek bij Bazarow