Aanpakken

28 oktober 2024 Angela Jans

REDACTIONEEL #6 | Voedselallergieën en intoleranties lijken wereldwijd steeds meer toe te nemen. We zien een stijging in het aantal mensen met ernstige reacties op veelvoorkomende allergenen zoals gluten, noten, lactose en soja. Maar ook minder bekende allergieën en intoleranties lijken vaker op te duiken. De oorzaken kunnen variëren van een overactief immuunsysteem tot een tekort aan enzymen of een verstoorde darmflora. 

De impact van voedselallergieën en -intoleranties reikt verder dan individuele gezondheidsproblemen. Bijvoorbeeld omdat een eenvoudige maaltijd zomaar kan veranderen in een levensbedreigende situatie. Zo'n constante waakzaamheid om blootstelling aan allergenen te vermijden heeft psychologische gevolgen. De voedingsindustrie draagt hierin een gedeelde verantwoordelijkheid. Hoewel de productie van allergenenvrije producten is toegenomen, is het etiketteringsbeleid nog regelmatig onvoldoende duidelijk of consistent. Er zijn nog te veel producten waar sporen van allergenen in terecht kunnen komen, ondanks ‘veilige’ marketingclaims. Transparantie moet hoger op de agenda komen, zowel vanuit de industrie als vanuit beleidsmakers.

Ondertussen krijgen diëtisten en andere voedingsprofessionals het alsmaar drukker om cliënten te begeleiden met eliminatiediëten of voedingsadviezen op maat. Er is veel behoefte aan voorlichting en bewustwording. Daarnaast zou gekeken kunnen worden naar de rol van preventie. Het belang van gepersonaliseerde voedingsadviezen, gebaseerd op wetenschappelijke kennis over immuunreacties, microbioom en genetische predisposities, zou hierbij benadrukt kunnen worden. 

Het probleem van voedselallergieën en intoleranties vraagt om een brede, interdisciplinaire aanpak. De realiteit is dat deze aandoeningen waarschijnlijk niet zullen verdwijnen, maar met de juiste aandacht, begeleiding en wetenschappelijke vooruitgang kan de levenskwaliteit van mensen die hiermee leven, aanzienlijk worden verbeterd.

Altijd op de hoogte blijven?