Wat zijn de voordelen van vegetarisch eten?

9 juli 2024 Partner content
BEDRIJFSINFORMATIE | Vegetarisch eten wordt steeds populairder in Nederland. Je hoort om je heen waarschijnlijk steeds meer over mensen die besloten hebben de overstap te maken en geen vlees meer te eten. Ook op bijvoorbeeld de kaarten van restaurants zie je steeds meer vegetarische opties verschijnen. Maar wat zijn nu precies de voordelen van vegetarisch eten? En zitten er ook nadelen aan? Dat lees je in dit artikel. We geven je ook een tip om makkelijker over te stappen van niet-vega naar vega, dus lees snel verder!

Verlaagd risico op een te hoge bloeddruk

Een opvallend voordeel van vegetarisch eten, is dat het kan zorgen voor minder risico op een hoge bloeddruk. Vegetariërs hebben namelijk gemiddeld gezien een bloeddruk die lager ligt dan mensen die niet vegetarisch eten. Een belangrijke oorzaak van hypertensie (een hoge bloeddruk) is overgewicht, maar door voedsel te eten met minder vet en meer vezels, soja-eiwit, groente en fruit, kun je ook de kans op een hoge bloeddruk verminderen.

Minder snel overgewicht

Een ander voordeel van vegetarisch eten is dat het erop lijkt dat het de kans op overgewicht verlaagt. Gemiddeld gezien hebben vegetariërs namelijk een lager lichaamsgewicht dan niet-vegetariërs. Mensen die wel vlees eten, eten over het algemeen meer, is uit een onderzoek gebleken. Vegetariërs krijgen relatief veel vezels binnen. Vezels zorgen voor een vol gevoel dat langer aanhoudt. Daardoor is de neiging om meer te eten minder groot, wat het lichaamsgewicht ten goede kan komen.

Verlaagd risico op hart- en vaatziekten

Over het algemeen hebben mensen die een vegetarisch dieet volgen minder vaak last van hart- en vaatziekten. Vegetariërs komen ook minder vaak te overlijden door deze ziekten, vergeleken met mensen die vlees eten. Tevens komt een hoog cholesterol minder vaak voor bij vegetariërs. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat vegetariërs minder verzadigde vetten binnenkrijgen, doordat ze geen vlees eten.

Duurzamer

Vegetarisch eten is goed voor het milieu. De veeteelt is verantwoordelijk voor een significant deel van de broeikassen die jaarlijks uitgestoten worden. Daarnaast is voor veeteelt ook veel water en voer nodig. De productie van dit voer leidt op sommige plekken in de wereld tot ontbossing. Bij de productie van vegetarisch voedsel vindt natuurlijk ook uitstoot plaats, maar gemiddeld gezien minder dan bij de productie van vlees. Met andere woorden: door vegetarisch te eten, draag je een steentje bij aan het milieu.

Nadeel: de overstap

Een nadeel van vegetarisch eten is dat de overstap van niet-vegetarisch naar vegetarisch voor veel mensen best lastig is. Het eten van een stukje vlees zit er soms zo ingebakken dat het moeilijk is om een gerecht zonder vlees voor te stellen. Natuurlijk kun je recepten op internet opzoeken, maar het is niet bepaald leuk om uren in de keuken te staan en er vervolgens achter te komen dat je het gerecht eigenlijk niet zo lekker vindt. Op die manier kan het lang duren om je draai te vinden in het vegetarische dieet, wat het voor veel mensen moeilijk maakt om vol te houden.

Een oplossing voor dit probleem is om vegetarische maaltijden aan huis te laten bezorgen. Met een paar muisklikken heb je maaltijden voor een hele week besteld. De maaltijden worden uiteraard vers bereid en de volgende dag bezorgd. Je kunt dan een week lang iedere dag een ander vegetarisch gerecht proberen, zonder lang in de keuken te hoeven staan. Met verse maaltijden aan huis vind je dus sneller welke vegetarische gerechten je lekker vindt!

Altijd op de hoogte blijven?