Ben jij aan het denken aan een overstap naar een elektrische auto? Dan is het goed om je eens te verdiepen in de voor- en nadelen van het ‘switchen’. Het is een feit dat het tijdperk van auto’s met een verbrandingsmotor spoedig voorbij zal zijn. Toch is het de vraag: moet je nog even wachten, of is het nu al de tijd om over te stappen? Hier geven we vijf dingen waar je aan moet denken.
#1: Ecologische voetafdruk
Onze prettige leventjes geven een te grote ecologische voetafdruk. Het is iets wat je vaak hoort uit de monden van wetenschappers, op het nieuws of politici en er zit een kern van waarheid in. Als we zo doorgaan met consumeren, dan zullen de grondstoffen langzaam opraken en de aarde uitgeput. We moeten als samenleving iets doen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Het overstappen op een EV is een goede eerste stap: je kunt al gauw 30 tot 70 procent CO2-reductie bewerkstelligen.
#2: Het moet sowieso
Afgezien van de morele afwegingen, is het ook gewoon een ‘must’. De overheid heeft namelijk besloten dat ze zich helemaal gaan richten op het veranderen van het Nederlandse wagenpark de komende jaren. In 2025 mag je bijvoorbeeld met een benzineauto het stadscentrum niet meer in. En in 2035 zal je op de interne markt van de Europese Unie geen auto meer kunnen kopen met een verbrandingsmotor. De toekomst is elektrisch, dat is een feit. Als je er dus toch aan moet, kun je wellicht beter nu al overstappen.
#3: Het is goedkoper
Over het algemeen schrikken mensen nog van de aankoopprijs van een nieuwe elektrisch auto: die is vaak flink hoger dan een auto met een benzinedop. Toch, als je het allemaal eens even op een kladpapiertje uitrekent, is het rijden van een EV flink wat goedkoper als je een levensloop van, zeg, 10 jaar neemt. Je hoeft allereerst geen wegenbelasting te betalen. Ook zijn er voordelen als het gaat om bijtelling. En natuurlijk bespaar je veel geld omdat je niet maandelijks tientallen, zo niet honderden euro’s uit hoeft te geven aan de dure benzine met al haar accijns en belasting.
#4: Goedkoop laden
Als je bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak hebt, is het rijden van een elektrische auto vaak zelfs gratis: je betaalt niets voor het opladen van je auto. Ook de tarieven openbare laadpalen zijn niet erg hoog. Er zijn websites waar je precies kunt zien bij welke laadpaal je welke tarieven betaalt. De overheid doet er natuurlijk alles aan om tegen 2035 het aantal laadpalen in Nederland ook te laten meegroeien met het aantal elektrische auto’s.
#5: Duurzaamheid
Naast dat we het hebben over een CO2-reductie van jouw nieuwe elektrische auto, is het ook belangrijk om het te hebben over het productieproces van je auto. Er is immers veel kritiek op de milieuvervuiling, zeker bij het maken van de grote accu’s. Toch is het inmiddels wel duidelijk dat deze angsten niet gegrond zijn: een accu kan heel makkelijk worden gerecycled en veel mensen popelen om een tweedehands accu. Die willen ze bijvoorbeeld gebruiken als opslag voor zonne-energie.
Kortom, het is dus niet erg om nu al over te stappen op elektrisch. Het is goedkoper, beter voor het milieu, duurzamer en ja, vroeg of laat moet je er sowieso aan.