Tips om een diner aan huis te organiseren

30 maart 2023 partner content

BEDRIJFSINFORMATIE | Heerlijk uit eten gaan zonder de deur uit te hoeven? Dat kan en is erg leuk om een keer te ervaren. Of je nu zelf de handen uit de mouwen steekt of het koken overlaat aan een chef-kok die je keuken overneemt, met de tips in deze blog organiseer je een heerlijk diner aan huis om samen met je geliefde of met een groep vrienden te genieten.

Om een compleet gevoel te krijgen dat je uit eten bent in eigen huis, is het belangrijk dat je aandacht verder gaat dan alleen naar het lekkere eten. Je wilt de beleving van het restaurant naar binnen halen en dat kan met de onderstaande tips.

Maak een menukaart

Uit eten in een restaurant begint met de menukaart die je in handen krijgt. Maak die ook voor je gasten en leg bij iedere zitplaats een kaart klaar. In een restaurant kunnen mensen over het algemeen kiezen wat ze willen eten, maar ook als het menu al is bepaald, is het heel leuk om de gerechten op papier te zetten. Een driegangenmenu met voor-, hoofd- en nagerecht, volledig voorzien van ingewikkelde omschrijvingen, en je waant je gelijk in een sterrenrestaurant.

Kleed de ruimte aan

Wil je een gastronomische sfeer creëren om het gevoel van een diner aan huis te versterken, kijk dan ook naar de aankleding van de ruimte. De tafel is gedekt en mooi opgemaakt, daarbij kun je denken aan de volgende onderdelen:

  • een mooie, schone tafellaken
  • naamkaartjes voor de gasten, dat geeft een heel persoonlijk en welkom gevoel
  • borden en bestek die volgens de bekende etiquette zijn neergelegd
  • gevouwen servet bij ieder bord
  • kaarsen

Zorg ook dat je dagelijkse en afleidende zaken weghaalt. Post en andere administratieve dingen hoeven niet in het zicht te liggen en hangt er een klok in de kamer, dan kun je ervoor kiezen om ook die weg te halen. Je kunt ook een paar mooie lakens ophangen om de sfeer te versterken en afleidingen te verstoppen. De juiste sfeerverlichting maakt de aankleding vervolgens af.

Dof ook jezelf op

Het leuke van een avond uiteten is dat je je van tevoren helemaal opmaakt. Aandacht voor mooie kleding, haar en make-up en je bent klaar om te gaan. Organiseer je een diner aan huis, waarom zou je dan ook niet uitpakken met een mooi outfit? Wil je de beleving van het restaurant in huis halen, dan kun je het niet maken om in een joggingbroek en op sloffen aan tafel te verschijnen.

Stel een playlist met muziek samen

De sfeer in een restaurant wordt medebepaald door de muziek. Zorg er dus voor dat je de muziek niet vergeet in de voorbereidingen voor het diner aan huis. Een mooi piano-ensemble of een rustig orkest op de achtergrond brengt je helemaal in de sfeer waar je wilt zijn.

Neem de tijd

De laatste tip is dat je echt de tijd neemt. Houd de hele avond vrij om heerlijk samen ‘uiteten’ te gaan of om vrienden uit te nodigen voor een diner aan huis. Dat betekent dat je tussen de gangen door geen andere dingen in huis gaat doen en ook de tijd neemt om lekker na te tafelen. Zo maak je er echt een speciale gelegenheid van waarbij je uitgebreid tijd hebt voor je gezelschap. Wil je jezelf bovendien die stress van het koken besparen, huur dan een privékok aan huis in. Daarmee wordt het gevoel van een restaurant met diner aan huis nog sterker.

Altijd op de hoogte blijven?