BEDRIJFSINFORMATIE | Een dagje uit is de perfecte kans om te ontsnappen aan de dagelijkse routine. Of je nu de natuur verkent, een stad bezoekt of geniet van een dag in een van de vele parken in Nederland; het is belangrijk om ook onderweg gezond te blijven eten. In dit artikel geven we je praktische tips en ideeën om je voedingspatroon ook tijdens een dagje weg op peil te houden.

Gezond eten is een lifestyle

Tijdens een uitstapje ben je vaak actiever dan normaal gesproken, waardoor je waarschijnlijk meer energie zal verbruiken. Het kiezen voor voedzame maaltijden helpt om je energieniveau hoog te houden en je stemming stabiel. Gezond eten kan ook voorkomen dat je 's avonds oververmoeid raakt of de volgende dag met een energietekort kampt. Vooral als je een dieet volgt is het belangrijk om deze ook tijdens je uitstapje te hanteren, tenzij je een cheat day voor jezelf hebt ingepland.

Voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker als het om eten gaat. Plan je maaltijden vooruit en zorg voor een evenwichtige mix van koolhydraten, eiwitten en vetten. Denk bijvoorbeeld aan volkoren sandwiches met magere kip, verse salades of energierijke noten. Vooral tijdens het deelnemen aan dagtochten is het belangrijk om jezelf te voorzien van voedzame maaltijden. Hier krijg je namelijk vaak simpele en ongezonde hapjes en drankjes.

Ideale snacks voor onderweg

Kies voor snacks die makkelijk te vervoeren zijn en niet snel bederven. Goede opties zijn ongezouten noten, granenrepen zonder toegevoegde suikers, stukken fruit of groentesnacks zoals worteltjes of komkommer. Deze snacks helpen je om de tijd tussen de maaltijden door te komen zonder dat je toevlucht hoeft te nemen tot ongezonde alternatieven.

Drink voldoende water

Hydratatie is cruciaal, vooral als je door dierentuinen of pretparken aan het wandelen bent. Neem een hervulbare waterfles mee om regelmatig te kunnen drinken zonder onnodig afval te produceren. Vermijd suikerrijke drankjes zoals frisdrank; deze kunnen je bloedsuikerspiegel snel doen stijgen en even snel weer laten dalen.

Gezonde lunchpakketten maken

Het zelf samenstellen van een lunchpakket geeft je volledige controle over wat je eet. Gebruik volkorenbrood voor sandwiches, voeg verse groenten toe en kies voor magere vleeswaren of plantaardige alternatieven. Een zelfgemaakte wrap met hummus, rucola en gegrilde groenten is ook een heerlijke en voedzame optie.

Uit eten gaan? Maak gezonde keuzes

Als je besluit om tijdens je dagtocht eten te kopen, probeer dan bewuste keuzes te maken. Restaurants en kantines bieden soms ook salades, soepen en andere gezonde opties aan. Vraag om dressings of sauzen apart te serveren en kies waar mogelijk voor gestoomde of gegrilde gerechten in plaats van gefrituurde opties.

Alternatieven voor zoete verleidingen

Het is verleidelijk om tijdens een dagje uit voor zoete tussendoortjes te kiezen. Echter, met wat creativiteit kun je gezondere alternatieven samenstellen. Denk aan een stuk fruit met een klein beetje donkere chocolade of zelfgemaakte mueslirepen die minder suiker bevatten. Dit is niet alleen beter voor je lichaam maar ook voor je energieniveau.

 

 

Altijd op de hoogte blijven?