Steeds meer gezonde snacks in kerstpakketten

8 juli 2022 partner content

Bewust eten met gezonde en biologische kerstpakketten

De trend van bewust eten blijft alsmaar groeien. Steeds meer mensen willen gezond, biologisch en van de lokale boer eten. Zullen wij deze trend dit jaar gereflecteerd zien in de keuzes die bedrijven maken omtrent kerstpakketten? Wij spraken medewerkers van drie kerstpakkettengroothandels over hun visie op bewuste voedingsmiddelen in het kerstpakket.

Noten, vruchten en groenten in het kerstpakket

“Met gezonde en lokale producten kunnen onze klanten hun werknemers ondersteunen in hun persoonlijke doelen,” zegt Vanessa van Kerstpakketten Tip. “Elk jaar zien we de vraag van onze klanten naar verantwoorde kerstpakketten stijgen.” Ook Rogier van Kerstpakketten Pro verkoopt meer verantwoorde producten dan een aantal jaar geleden. “Wij bieden nu een groot aantal biologische en Fair Trade kerstpakketten aan. Daarin voldoen wij aan de snel groeiende vraag naar gezonde en bewuste kerstgeschenken.” De kerstpakketten groothandel biedt bovendien kerstpakketten aan die hun klanten helpen met het volhouden van een gezonde levensstijl. “Wij hebben een aantal jaar geleden kerstpakketten samengesteld met artikelen voor zelf groenten en fruit verbouwen. Denk bijvoorbeeld aan een gieter, zaadjes, kweeksets en handschoenen. Wij merken dat onze klanten het leuk vinden om zelf aan de slag te gaan en te weten waar hun groenten en fruit vandaan komen,” aldus Rogier.  

Christine van Kerstpakket Online vertelt ons hoe zij kerstpakketten ontwerpt die aansluiten op de groeiende vraag naar gezonde, lokale en biologische food en non-food producten. “Wij merken dat onze klanten steeds vaker een kerstpakket samenstellen met verantwoorde en lokale producten. Wij bieden daarom gezonde, biologische en lokale food en non-food producten waarmee werknemers of werkgevers zelf hun kerstpakketten kunnen samenstellen. Met ons eigen-keuze-concept kunnen werknemers voor het budget dat onze klant heeft doorgegeven online hun eigen kerstpakketten samenstellen. Dan kunnen zij zelf kiezen voor gezonde en biologische producten. Onze klanten kunnen ook een kerstpakket samenstellen voor hun personeel. Met onze verantwoorde kerstgeschenken kunnen zij hun waarden omtrent maatschappelijk verantwoord ondernemen uitdragen met de kerstpakketten die ze uitdelen.” 

Vanessa vertelt dat Kerstpakkettentip.nl gezonde snacks ter vervanging van chips, chocolade en snoepjes toevoegt aan een aantal kerstpakketten. “Er zitten steeds meer gezonde snacks in onze kerstpakketten. Wij vervangen snoepjes en chips in sommige kerstpakketten door gezonde snacks die ook erg lekker zijn. Denk bijvoorbeeld aan een fruitsap in plaats van frisdrank of alcohol, verse noten in plaats van borrelnootjes en rijstwafels in plaats van chips.”

Lekker lokaal

Een nieuwe trend onder de kerstpakketten komen wij tegen in de vorm van lokale producten. Etenswaren van de lokale boer en andere kerstcadeautjes van lokale bedrijven pronken in de lokale kerstpakketten van de kerstpakkettengroothandels. Christine van Kerstpakket Online vertelde daar meer over: “Wij merken dat onze klanten lokale en streekproducten in kerstpakketten erg leuk vinden. Wij werken graag mee aan het ondersteunen van lokale boeren en producten door bij hen in te kopen. Daarom bieden wij kerstpakketten met zowel foodartikelen als non-food artikelen aan waarmee wij lokale boeren en producenten kunnen steunen.”

Ook Vanessa van Kerstpakketten Tip levert sinds kort lokale kerstpakketten. “ Lokale producten maken een veel minder lange reis af, waardoor zowel lokale etenswaren als lokale non-food producten beter zijn voor het milieu. Zo kunnen onze klanten met lokale kerstpakketten een belangrijke bijdrage leveren aan de lokale economie en aan het milieu.”

Kerstpakketten ten tijde van economische onzekerheid

Rogier, Vanessa en Christine moeten na onze gesprekken snel weer aan het werk. Ofschoon de klanten van de kerstpakkettengroothandels waarschijnlijk nog helemaal niet aan kerst gedacht hebben, zijn de werknemers die wij spraken al druk in de weer. Net als veel andere bedrijven, staan de kerstpakkettengroothandels voor grote uitdagingen. Net na de laatste piek van de corona pandemie worden de kerstpakketten in 2022 bedreigt door hoge productiekosten, oplopende benzineprijzen en personeelstekorten bij de leveranciers en transportbedrijven.

Vanessa van Kerstpakketten Tip beaamt de effecten van de huidige economische situatie op de kerstpakketten. “Kerstpakkettenhandels staan voor enorme uitdagingen op het moment. Wij merken nu al de gevolgen van de stijgende prijzen op producten, hoge kosten van productie en vervoer, de papierschaarste en de personeelstekorten.”

Mag jij dit jaar dan eigenlijk überhaupt wel een kerstpakket verwachten? Rogier van Kerstpakketten Pro waarschuwt alvast voor het effect van de huidige situatie op de kerstpakketten voor 2022. “Het is op het moment ontzettend trekken om de kerstpakketten op tijd in de inpakcentrales te krijgen. En met de personeelstekorten en de gewoonlijke kerstdrukte bij vervoerders wordt het een race tegen de klok om onze klanten op tijd te voorzien van kerstpakketten.” Hij wil werkgevers dan ook de tip geven om tijdig te beginnen met het uitzoeken en bestellen van het kerstpakket. “Wacht niet tot oktober met het bestellen van de kerstpakketten. Zeker dit jaar wil je er zo snel mogelijk bij zijn als je op de kerstborrel de kerstpakketten wilt kunnen uitdelen.”

Altijd op de hoogte blijven?