Probiotica: Ideaal tegen buikpijn of diarree

21 mei 2024 Partner content Unsplash
BEDRIJFSINFORMATIE | Iedereen heeft wel eens last van buikpijn of diarree. Het is niet alleen vervelend, maar kan ook je dagelijkse activiteiten ernstig verstoren. Gelukkig is er een natuurlijke oplossing die steeds meer aandacht krijgt: probiotica, de verzameling van goede bacteriën.

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende micro-organismen die je darmflora in balans houden. Je darmflora bestaat uit miljarden bacteriën die essentieel zijn voor een goede spijsvertering en een sterk immuunsysteem. Het kan voorkomen dat deze balans verstoord raakt, wat leidt tot vervelende buikklachten als buikpijn en diarree. Wanneer de balans verstoord raakt, bijvoorbeeld door stress, een ongezond dieet of antibioticagebruik, kunnen klachten als buikpijn en diarree optreden. Probiotica helpen deze balans te herstellen en te behouden.

Soorten probiotica

Probiotica kan je als verschillende soorten supplement innemen. Je kan ze gewoon innemen als capsule, maar voor kinderen of mensen die slecht zijn in het slikken van pillen is er ook probiotica poeder beschikbaar.

Naast deze twee soorten supplementen, is er ook verschil in de typen probiotica op de markt. Om te weten welke jij moet hebben is het belangrijk om te kiezen voor een hoogwaardig product met bewezen stammen en voldoende CFU's (colony forming units). Het aantal hiervan staat vaak bij de productomschrijving of het zit in de naam van het type probiotica. 

Een voorbeeld hiervan is Bacteri 8 van Bonusan, dat acht verschillende bacteriestammen bevat en verkrijgbaar is in sachets. Of VitOrtho Probiotica 8 miljard, dat minimaal 8 miljard kolonievormende eenheden bevat. 

De voordelen van probiotica

Probiotica hebben tal van gezondheidsvoordelen, vooral voor je spijsvertering. Hier zijn enkele belangrijke effecten:

  1. Vermindering van buikpijn en diarree: Probiotica kunnen de symptomen van het prikkelbare darm syndroom (PDS) verlichten, zoals buikpijn, diarree en constipatie. Ze helpen ook bij het voorkomen en behandelen van door antibiotica veroorzaakte diarree.
  2. Betere darmbarrière: Probiotica versterken de darmwand, waardoor schadelijke stoffen en bacteriën minder snel je lichaam binnendringen. Dit vermindert het risico op ontstekingen en auto-immuunziekten.
  3. Ondersteuning van het immuunsysteem: Een groot deel van je immuunsysteem bevindt zich in je darmen. Probiotica stimuleren de productie van antilichamen en immuuncellen, waardoor je weerstand tegen infecties wordt vergroot.
  4. Verbetering van de stoelgang: Probiotica bevorderen een regelmatige en soepele stoelgang. Ze helpen bij het verzachten van constipatie en het voorkomen van diarree.

Tips voor het kiezen van de juiste probiotica

  • Kies voor een supplement met meerdere stammen, waaronder Lactobacillus en Bifidobacterium. Deze hebben het meeste onderzoek naar hun werkzaamheid.
  • Let op de hoeveelheid CFU's. Een effectieve dosering bevat minstens 10 miljard CFU's per dagelijkse portie. Geef de voorkeur aan probiotica in poedervorm of capsules. Deze zijn stabieler dan vloeibare vormen en overleven maagzuur beter.
  • Bewaar je probiotica op een koele, droge plaats om de levensduur te verlengen. Sommige probiotica vereisen koeling.

Het kan even duren voordat je de effecten van probiotica merkt. Geef het minstens 4 weken de tijd. Consistentie is de sleutel - neem je probiotica dagelijks in volgens de aanbevolen dosering voor optimale resultaten.

Altijd op de hoogte blijven?