Overstappen van verzekeraar: Waarom, wanneer en hoe?

30 oktober 2023 Partner content Pixabay

BEDRIJFSINFORMATIE | Het overstappen van verzekeraar kan een verstandige financiële zet zijn die je geld kan besparen en je betere dekking kan bieden. Of het nu gaat om je autoverzekering, zorgverzekering, reisverzekering, of een andere vorm van verzekering, het is belangrijk om te weten waarom, wanneer en hoe je moet overstappen. In deze uitgebreide blogpost zullen we deze onderwerpen grondig bespreken, zodat je goed geïnformeerde beslissingen kunt nemen over je verzekeringen.

Waarom overstappen van verzekeraar?

 • Kostenbesparing: Een van de meest voorkomende redenen om van verzekeraar te veranderen, is om geld te besparen. Verzekeraars hanteren verschillende tarieven en premies, dus door over te stappen, kun je mogelijk een betere deal vinden.
 • Betere dekking: Soms biedt een andere verzekeraar een polis met een betere dekking die meer past bij je behoeften. Dit kan bijvoorbeeld een uitgebreide autoverzekering zijn die meer schade dekt.
 • Veranderde levensomstandigheden: Als je levenssituatie verandert, zoals wanneer je gaat samenwonen, trouwen, kinderen krijgt, of met pensioen gaat, kan het nodig zijn om je verzekeringen aan te passen.
 • Slechte Klantenservice: Als je niet tevreden bent over de klantenservice van je huidige verzekeraar, kan dit een reden zijn om over te stappen naar een verzekeraar die betere ondersteuning biedt.

Wanneer moet je overstappen?

De meeste verzekeringen kan je tussentijds stoppen of aanpassen. Dit geldt alleen niet voor de zorgverzekering. Die kan je alleen aanpassen of overstappen tussen 13 november en 31 december. Voor de rest van de verzekeringen kan je overstappen, bij:

 • De vervaldatum van je polis: Het beste moment om over te stappen is meestal vlak voor de vervaldatum van je polis. Op dat moment kun je zonder extra kosten overstappen.
 • Levensveranderingen: Als er belangrijke veranderingen in je leven optreden, zoals verhuizen, trouwen, of kinderen krijgen, is het verstandig om je verzekeringen te herzien en aan te passen.
 • Tariefsverhogingen: Als je verzekeraar de premies verhoogt zonder dat daar een goede reden voor is, is dat een goed moment om over te stappen.

Hoe overstappen?

 • Onderzoek en vergelijk: Begin met onderzoek en vergelijk verschillende verzekeraars en hun aanbiedingen. Er zijn veel vergelijkings pagina's die handige tools bieden om verzekeringen te vergelijken.
 • Kies de nieuwe verzekeraar: Nadat je een nieuwe verzekeraar hebt gekozen, kun je contact met hen opnemen om de overstap te regelen. Ze zullen je vragen om een nieuwe polis af te sluiten.
 • Annuleer je huidige polis: Zorg ervoor dat je je huidige polis pas annuleert nadat je nieuwe polis actief is.
 • Let op de opzegtermijn: Houd rekening met de opzegtermijn van je huidige verzekering. Sommige verzekeraars hanteren een opzegtermijn van een maand of langer.
 • Documenteer alles: Bewaar alle correspondentie en documentatie met betrekking tot de overstap, inclusief bevestigingen van annulering en nieuwe polissen.

Waar vind je de beste deals voor verzekeringen?

Het vinden van de beste deals voor verzekeringen kan soms overweldigend zijn, gezien het grote aantal verzekeraars en polissen op de markt. Gelukkig zijn er online hulpmiddelen beschikbaar om dit proces te vereenvoudigen. Een nuttige bron om verzekeringen te vergelijken zijn vergelijking pagina's waar veel verzekeraars op 1 plek staan, bijvoorbeeld Verzekering.nl. Hier kun je eenvoudig verschillende verzekeraars en hun aanbiedingen vergelijken, zodat je de juiste keuze kunt maken op basis van je behoeften en budget.

 

Altijd op de hoogte blijven?