BEDRIJFSINFORMATIE - Prof Harry Aiking (VU University Amsterdam) en Prof Jan Willem Erisman (Leiden University), maakten een samenvatting van de literatuur rond de impact van de stikstofcrisis op ons klimaat, op andere milieuproblemen en op onze gezondheid. De potentiële rol van een shift in het voedingspatroon en duurzame landbouw worden hierbij benadrukt.
De grootste aandeelhouder van de overtollige stikstofproductie is de landbouw. Dit komt door het actuele Westerse voedingspatroon, welke veel dierlijke eiwitten bevat.
Individuen kunnen op twee manieren de stikstoflevels positief beïnvloeden:
1. Voedingskeuzes
Door het kiezen voor plantaardige in plaats van dierlijke eiwitten.
2. Voedselverspilling
Door zowel weggegooid voedsel alsook overconsumptie te vermijden.
Gemiddeld is er 6kg plantaardig eiwit nodig om 1kg dierlijk eiwit te produceren. De consumptie van plantaardige eiwitten kan 85% van het conversieverlies van plantaardig naar dierlijk opheffen.
Benieuwd naar het volledige rapport? Lees het hier: Scientific Update on Plant-Based Eating and Cardiometabolic Health (alprofoundation.org)
En de link naar het interview: Reversing the Nitrogen crisis: role of plant-based diets and sustainable farming - YouTube