Juist gebruik van gietijzer bij voedselbereiding

9 maart 2023 partner content

Gietijzer is een metaalsoort die ontstaat door ijzer, mangaan, koolstof en silicium te smelten en vermengen. Het is dus een legering en wordt in vormen gegoten om voorwerpen te maken. De meest gebruikte voorwerpen van gietijzer vinden we in de keuken. Vanwege de eigenschap erg stevig te zijn, wordt er veel keukengerei van vervaardigd. In de meeste huishoudens maakt een gietijzeren pan deel uit van het keukengerei. Hoewel er genoeg redenen zijn om gietijzeren kookgerei te gebruiken, moeten de gevaren voor de volledigheid ook aangestipt worden. In verband met voedselveiligheid is het goed om te weten wat je liever niet moet doen in een nieuwe gietijzeren pan. Lees verder!

Bereiding van gerechten met een hoge zuurgraad en delicate vis

Het bereiden van gerechten met een hoge zuurgraad in een nieuwe gietijzeren pan moet je liever vermijden, vooral als deze niet geëmailleerd is, omdat het zuur reageert op het ijzer waardoor de smaak van het ijzer opnemen in het gerecht, met als gevolg een mindere smaak van het gerecht. Ook al heeft dit process geen nadelige gevolgen voor de gezondheid, vermindert het dus wel de smaak van het gerecht. Bij de bereiding van delicate vis blijven juist de zachte eiwitrijke ingrediënten aan de pan vastplakken, waardoor de vis bij het bakken uit elkaar valt. Kijk ook eens naar lekkere rechten na een lange werkdag voor inspiratie!

Uiterste smaken beurtelings bereiden

Het gietijzer heeft de eigenschap om smaken over te nemen, dus als je het ene moment een pittig gerecht hebt bereid, kan je ervan op aan dat de pittigheid is blijven hangen in het ijzer. Het gevolg is dat wanneer je vervolgens een zoet gerecht gaat bereiden in dezelfde pan, de pittigheid van het vorige gerecht de smaak van het ander gerecht negatief zal beïnvloeden. Niemand zit daarop te wachten, dus het is goed om daar rekening mee te houden.

Bereiding van plakkerige gerechten en gebruik als voedsel container

Wil je zo lang mogelijk genieten van een mooie gietijzeren pan, dan moet je wachten met het bereiden van plakkerige gerechten in jouw nieuwe pan, totdat de pan goed ingebrand is. Doe je dat niet, dan zal jouw gerecht door de enorme hitte die de pan kan ontwikkelen, erg vastbranden waardoor je extra moeite moet doen om het schoon te krijgen. Dit heeft tot gevolg dat de pan bij het reinigen, lelijke krassen zal oplopen. Een gietijzeren pan moet na gebruik gewassen en gedroogd worden en mag absoluut niet langdurig worden blootgesteld aan de werking van verschillende ingrediënten. Gebruik het dus nooit om voedsel op te slaan.

Altijd op de hoogte blijven?