Gezonde voeding voor duursporters

21 september 2023

Als sporter weet je als geen ander hoe belangrijk het is dat je voldoende en ook de juiste voeding binnenkrijgt. Voedingsstoffen vormen namelijk de bouwstenen voor ons lichaam, wat nodig is voor het herstellen en ook opbouwen van zowel spiermassa als tal van andere belangrijke zaken. Toch is er wel een wezenlijk verschil tussen voeding voor krachtsporters en voeding voor duursporters. Het verschil zit hem met name in het feit dat duursporters vooral de focus hebben op de inname van veel koolhydraten en krachtsporters vooral op eiwitten, die op hun beurt de bouwstenen zijn voor het herstellen en opbouwen van spiermassa. Omdat het als duursporters soms een flinke uitdaging kan zijn om de juiste voeding binnen te krijgen, hebben we een aantal tips voor je.

Het belang van gezonde voeding tijdens het hardlopen of fietsen

De twee voornaamste duursporten zijn toch wel hardlopen en fietsen. Bij het hardlopen moet je denken aan een marathon van iets meer dan 42 kilometer en bij het fietsen natuurlijk de Tour de France waarbij bijna 20 etappes worden gereden, met slechts twee of drie dagen rust. Een heel ander verhaal dus dan wanneer je iedere dag met de fiets naar je werk gaat. Uiteraard is ook dit goed voor de gezondheid en is het zeker aan te raden om een bij de aanbiedingen elektrische fiets te kijken voor het geval je nog geen elektrische fiets hebt, maar wel overweegt om op de fiets naar je werk te gaan. Terugkomend op de voeding, is het belangrijk om te zorgen voor voldoende energie voor je lichaam. Uiteraard is het niet te doen om je lichaam voor een volledige marathon te voorzien van voldoende energie, zonder tussentijds iets te eten.

Koolhydraten zijn de brandstof voor hardlopers en fietsers

Koolhydraten zijn de belangrijkste brandstof voor duursporters. Ze worden omgezet in glucose, wat vervolgens door je spieren wordt gebruikt om energie te leveren tijdens het sporten. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende koolhydraatinname, zowel voor als tijdens het sporten. Omdat het lastig is ineens voldoende binnen te krijgen, zullen de meeste duursporters tussentijds moeten eten. Dit gebeurt vaak door middel van repen en ook kleine zakjes met speciale gel om snel veel energie binnen te krijgen. Voor wie wel eens naar een marathon heeft gekeken, zal zich dan ook vast wel eens hebben afgevraagd wat deze kleine zakjes zijn. Nu zal dit, wanneer je dagelijks op je nieuwe e-bike van Amslod niet direct nodig zijn, maar zul je wel merken dat je bijvoorbeeld wat meer trek krijgt. Dit komt omdat je tijdens het fietsen natuurlijk meer verbrandt, waardoor de twee boterhammen in de ochtend misschien wel niet meer voldoende zijn voor je lichaam.

Eiwitten voor het herstel

Na een stevige inspanning is het belangrijk je lichaam ook te voorzien van voldoende eiwitten om te kunnen herstellen. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor krachtsporters. Vlak na de training of wedstrijd is het dan ook belangrijk om direct eiwitten binnen te krijgen, zodat je spieren deze direct kunnen opnemen. Naast de snelle eiwitten die we vaak via een shake binnenkrijgen, is het ook belangrijk om plantaardige en dierlijke eiwitten binnen te krijgen door middel van normale voeding. Bij plantaardige eiwitten moet je denken aan peulvruchten en bij dierlijke eiwitten bijvoorbeeld kipfilet of ander mager vlees.

 

Altijd op de hoogte blijven?