De voordelen van voldoende water drinken

18 oktober 2022 partner content

De meesten weten natuurlijk vast wel dat ons lichaam voor het grootste deel uit water bestaat. Maar liefst 70% van ons lichaam bestaat uit water. Je kunt je dus wel voorstellen hoe belangrijk dit voor ons is. Waar me namelijk gerust enkele weken zonder voeding zouden kunnen, is dit met water niet het geval. Wij mensen houden het namelijk niet langer dan 5 dagen uit als we geen water of andere vormen van vocht binnenkrijgen. Daarnaast is water dus niet alleen essentieel, maar heeft het ook tal van andere voordelen die goed zijn voor je gezondheid. Om je een idee te geven welke voordelen dit allemaal zijn, nemen we je in dit artikel mee door een paar van deze voordelen.

Je presteert beter tijdens het sporten

Wanneer je sport, verlies je vocht. Althans, wanneer je een sport doet die fysieke inspanning vraagt. Ook tijdens enorme warmte is het dus belangrijk om extra veel te dringen. Wist je namelijk dat je al bij slechts 2 procent vochtverlies kans hebt op uitdroging? Des te belangrijker is het dus om je vochtgehalte tijdig en voldoende aan te vullen. Vooral bij duursporters is dit extreem van belang. Zij kunnen tijdens het lopen van een marathon tot zelfs wel 10 procent van hun lichaamsvocht verliezen, met alle gevolgen van dien. Zo heb je kans op vermoeidheid, maar ook je motivatie zakt en is de kans op verzuren vele malen groter. Drink dus dagelijks minimaal 1,5 tot 2 liter water en voel je fysiek sterker.

Minder kans op hoofdpijn

We kennen natuurlijk allerlei verschillende vormen van hoofdpijn. Hoofdpijn omdat je aan het einde van het jaar noodgedwongen online verschillende energieleveranciers moet vergelijken voor het vinden van de goedkoopste energieleverancier omdat de kosten blijven stijgen, is natuurlijk iets anders dan wanneer je je gewoon even niet zo lekker voelt. Toch draagt voldoende water in beide gevallen bij aan een verlichting van de klachten. Door voldoende water te drinken worden je hersenen namelijk ook voorzien van vocht, waardoor de kans aanwezig is dat de hoofdpijn minder wordt of zelfs volledig verdwijnt. Wen jezelf daarom altijd aan dat je bij hoofdpijn niet alleen een paracetamol met een slok water neemt, maar direct één of twee glazen water drinkt. Je zult merken dat dit een enorm verschil teweeg kan brengen.

Afvoeren van afvalstoffen

Wanneer je dagelijks voldoende water drinkt, zal je al snel merken dat je je een stuk fitter voelt. Dit heeft er met name mee te maken dat afvalstoffen sneller en gemakkelijker kunnen worden afgevoerd, waardoor je je frisser voelt. Daarnaast zorgt het er ook voor dat al je vitale organen vele malen beter functioneren, waardoor ook dat zorgt voor zowel een mentale als fysieke boost. Kortom, voldoende water drinken heeft dus allerlei verschillende voordelen. Vind jij het nu lastig om dagelijks voldoende water te drinken? Wen jezelf dan aan om voor en ook na iedere maaltijd een glas water te drinken. Dit zorgt er namelijk voor dat je al snel zo tussen de 6 a 8 glazen water per dag drinkt, waardoor de kans vrij groot is dat je al binnen enkele dagen enorme verschillen zult merken.

Altijd op de hoogte blijven?