Compressiekousen en de rol van deze kousen bij de behandeling van oedeem

11 mei 2023 partner content Unsplash

In dit artikel bespreken we compressiekousen en hun rol bij de behandeling van oedeem. We leggen je uit wat oedeem is en hoe compressiekousen kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen en het verbeteren van de bloedcirculatie. Ook geven we je een aantal handige tips om het maximale resultaat te behalen. Direct compressiekousen aanschaffen? Kijk dan snel naar het aanbod van Olfit!

Wat veroorzaakt oedeem?

Oedeem is een aandoening waarbij overtollig vocht zich ophoopt in lichaamsweefsels, wat kan leiden tot zwelling, bijvoorbeeld in de benen of voeten. Oedeem kan worden veroorzaakt door langdurig staan of zitten, zwangerschap, verwondingen, hart- of nieraandoeningen en bepaalde medicijnen. Symptomen van oedeem zijn onder meer zwelling, een zwaar gevoel in de ledematen, een strakke en glanzende huid en verminderde mobiliteit. Compressiesokken, ook wel bekend als steunkousen, spelen een belangrijke rol bij de vermindering van deze symptomen.

Hoe werken compressiekousen bij de behandeling van oedeem?

Compressiekousen zijn speciaal ontworpen kousen die een constante druk uitoefenen op de benen en voeten, wat helpt om de bloed- en lymfecirculatie te verbeteren. Door de druk op de bloedvaten en lymfevaten te verhogen, kan het overtollige vocht dat oedeem veroorzaakt gemakkelijker terugstromen naar het hart en worden afgevoerd uit het lichaam. Dit helpt bij het verminderen van zwelling en ongemak veroorzaakt door oedeem. Bovendien heb je hierdoor minder kans op bloedstolsels, huidzweren en infecties.

Tips voor het gebruik van compressiekousen bij oedeem

Wanneer je compressiekousen gebruikt voor de behandeling van oedeem, is het slim om deze tips in gedachten te houden om het beste resultaat te krijgen:

  • Kies de juiste maat en compressieniveau. Compressiekousen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en compressieniveaus. Raadpleeg je arts of een gespecialiseerde verkoper om de juiste maat en compressieniveau voor jouw situatie te bepalen.
  • Draag ze regelmatig. Om het maximale voordeel te behalen, is het belangrijk om compressiekousen regelmatig te dragen. Draag ze dagelijks, vooral tijdens activiteiten waarbij je langdurig zit of staat.
  • Zorg voor goed onderhoud. Was je compressiekousen regelmatig volgens de instructies van de fabrikant om hun effectiviteit en levensduur te behouden.

Nu weet je hoe compressiekousen een positieve bijdrage leveren aan de behandeling van oedeem. Raadpleeg altijd eerst je arts of een specialist voordat je begint met het dragen van compressiekousen. Hierdoor ben je er zeker van dat je de juiste maat en compressieniveau kiest, voor minder last van zwelling en pijn in de benen.

Altijd op de hoogte blijven?