Flour power, een sterke basis voor iedereen.

Er is steeds meer aandacht voor eiwitten. Zeker bij mensen die graag sporten en goed voor hun lichaam zorgen. Dat die eiwitten te vinden zijn in vlees, vis, eieren en zuivel is voor bijna niemand een verrassing. Maar wat de meesten niet weten, is dat brood dé stille kracht is als het gaat om eiwitten.

Een sneetje volkorenbrood bevat al bijna vier gram eiwit. Bijna een kwart van de eiwitten in ons voedsel komt van graanproducten. Brood draagt zelfs voor 47% bij aan onze inname van plantaardig eiwit. Dus of uw cliënt nu graag sport, fanatiek bankhangt of een kilootje kwijt wilt; brood is voor iedereen een belangrijke basis.

Broodcampagne tabel eiwitten

Brood en sporten: een goede match

Fanatieke sporters maken vaak ook een sport van hun voeding. Voor, tijdens en na een flinke inspanning focussen ze op producten met extra calorieën, koolhydraten of eiwitten. Ook supplementen zijn hip. Al die extra’s zijn vaak niet eens nodig. Voor sporters geldt hetzelfde advies als voor iedereen: eet en drink gezond volgens de Schijf van Vijf en kies vooral volkoren of bruinbrood met voldoende vezels (minimaal 4,5 gram per 100 gram). Brood levert vooraf genoeg energie om een pittige training of workout vol te houden. Na het sporten zijn vooral de eiwitten in brood belangrijk om het lichaam en de spieren te herstellen. Naast koolhydraten, vitamines, mineralen en voldoende vocht natuurlijk. Met twee sneetjes volkorenbrood en een glas water ben je zo weer op volle sterkte. 

Al het goede komt in drieën

De graankorrel bestaat uit 3 delen: de meelkern, de kiem en de zemel. De eiwitten worden voornamelijk opgeslagen in de meelkern. De meeste andere goede voedingsstoffen (zoals vezels en vitamines) zitten in de kiem en de zemel. Volkorenbrood is gemaakt van de hele graankorrel. Daardoor levert het naast plantaardige eiwitten ook de meeste vezels, vitaminen en mineralen. Een sterk een-twee-drietje dus, dat bovendien het risico verlaagt op chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Meer volkoren = meer plantaardige eiwitten

Moeten we dan massaal meer eiwit gaan eten? Dat dan weer niet. Wat wel een goed idee is, is meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten eten. Dat adviseren ook gezondheidsautoriteiten als de Gezondheidsraad, Voedsel- en Landbouworganisatie voor de Verenigde Naties (FAO) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Consumptie van meer volkorenbrood en andere plantaardige eiwitbronnen zorgt ervoor dat we minder eiwitten nodig hebben uit dierlijke producten.

Op onze gezondheid!

Vanuit uw eigen expertise weet u natuurlijk hoe belangrijk voeding is om ons te beschermen tegen ziekten. En dan gaat het niet alleen om een griepje. Niet-overdraagbare ziekten, zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes type 2, zijn de belangrijkste oorzaken van sterfte in Europese landen, waaronder Nederland. Zo’n 50% van de Nederlandse volwassenen heeft bovendien matig of ernstig overgewicht: een risicofactor voor chronische ziekten. Om die risico’s en ziektelast te verminderen is een verschuiving nodig. Naar een voedingspatroon met veel volkorenproducten, fruit, noten, zaden, groente en vis, en weinig suiker en zout. Ons dagelijks volkorenbrood is dus belangrijker dan ooit.

Het mooie van brood:

• Met brood kun je alle kanten op: van ontbijt tot late borrel, van chique tot bourgondisch.
• De granen in brood leveren belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitaminen en mineralen. Volkorenbrood is altijd de beste keuze. 
• Voor nog meer voedingswaarde is er ook volkorenbrood met rozijnen, zaden en pitten.
• Brood is beste maatjes met een actieve en sportieve levensstijl en past in elke sporttas.
• Twee sneetjes volkorenbrood vervangen een eiwitshake. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon zorgt voor voldoende energie, eiwitten, vitamines en mineralen. 
• Ga voor minder dierlijk en meer plantaardig, waaronder volkorenbrood.

Dé kennisbank over brood en gezondheid

Over brood doen veel verhalen de ronde. Goede en slechte verhalen. Er zijn zelfs mensen die twijfelen aan de gezondheid van brood. Maar hoe zit het nu echt? Op Brood.net vindt u betrouwbare informatie over granen, brood & gezondheid en verrassende broodrecepten. Voor u als professional is er een apart gedeelte met wetenschappelijke informatie en handige tools voor in de praktijk. Om ook consumenten te inspireren, loopt op dit moment een campagne waarin een boekenplank centraal staat vol goede verhalen over brood. Het ‘sterke verhaal’ over eiwitten in brood is er één van. Benieuwd naar alle goede verhalen over brood? Scan de QR code of ga naar www.broodgoedverhaal.nl

Brood, goed verhaal full_NBC

Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs de ideeën of meningen van de Europese Unie of het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) weer. Noch de Europese Unie, noch de steunverlenende autoriteit kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.

NBC Banner EU Logo's (2)

Bronnen:

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Het gebruik van workoutsupplementen door sporters in Nederland, 2021.

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Eet en drinkt Nederland volgens de Schijf van Vijf?, 2020.

WholEUGrain 2021.Whole Grain: definition, evidence base review, sustainability aspects and considerations for a dietary guideline. Lourenço S (Ed.). WholEUGrain: Copenhagen

Volksgezondheidenzorg.info, 2021. Overgewicht volwassenen. Geraadpleegd op 3 maart 2022 via https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/overgewicht/cijfers-context/huidige-situatie#node-overgewicht-volwassenen

Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad, 2015; publicatienr. 2015/24

Afshin, A., Sur, P. J., Fay, K. A., Cornaby, L., Ferrara, G., Salama, J. S., ... & Murray, C. J. (2019). Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990–2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. The Lancet, 393(10184), 1958-1972.

Altijd op de hoogte blijven?