Afvallen door stress, wat kun je eraan doen?

23 november 2022 partner content

We ervaren allemaal wel eens stress, maar wat als deze stress voor langere tijd aanhoudt het steeds heftiger wordt je echte klachten gaat ervaren? Heftige stressklachten zijn voor een groot deel schuld aan de ontwikkeling van een Burn-out, maar ook een depressie of zelfs een angststoornis. Dat wil je natuurlijk niet, dus het is van belang dat je ervoor zorgt dat je deze klachten voor bent! Heb je het gevoel dat je stress hebt en wil jij weten hoe je de stress kunt verminderen, dan geven we je hier enkele tips hoe je kunt omgaan met stress. Afvallen door stress zien we helaas ook erg vaak voorkomen. In onderstaande blog leggen we je uit wat stress precies is, wat voor symptomen je kunt ervaren wanneer je stress hebt en de mogelijke oorzaken van stress.

Wat is stress?

Wat is nu precies stress, stress geeft je het gevoel dat je niet kunt voldoen aan de eisen die worden gesteld. Dit kunnen eisen zijn die door je omgeving worden gesteld of zelfs door je zelf! Wanneer je bijvoorbeeld nog een hoop werk te verzetten hebt en de deadline voor een belangrijke opdracht komt steeds dichterbij, het gevoel wat je dan kunt ervaren is stress. Met andere woorden; de draaglast is groter dan je draagkracht. Door stress kun je een verminderd hongergevoel krijgen, wat een negatief effect kan hebben op je gewicht, in dit geval kun je afvallen door stress. Aan te raden is wel om tijdig aan de bel te trekken bij je huisarts. Wist je namelijk dat je ondanks dat je via de zorgvergelijker een nieuwe zorgverzekering hebt afgesloten, je gewoon aanspraak kunt maken op hulp?

Twee soorten stress

We kennen twee vormen van stress, dat is gezonde- en ongezonde stress. Acute stress zorgt ervoor dat we in een noodsituatie zo goed mogelijk handelen en blijven functioneren. Denk hierbij aan een ongeluk of een zware intense inspanning. Je ademhaling versnelt, zowel je bloeddruk en hartslag stijgen beide. Je lichaam maakt adrenaline aan. Zodra het gevaar geweken is, dan zakt deze adrenaline af en moet je lichaam tot rust komen en nog belangrijker herstellen. Om nog sneller te kunnen herstellen zijn de juiste vitamine en mineralen belangrijk ook de extra toevoer van eiwitten kan het proces versnellen.

Chronische stress

Wanneer je constant het gevoel hebt dat je onder een bepaalde druk staat of nog erger moet vluchten of zelfs vechten in bepaalde situaties? Dan mogen we stellen dat je last hebt van chronische stress. Ook wanneer je niet uit een bepaalde stresstoestand kunt raken, simpelweg omdat de situatie blijft voortduren spreken we van chronische stress. Wanneer jij langere tijd stress ervaart kun je er zelfs door afvallen. Daarnaast heb je door de chronische stress en verhoogde kans op een burn-out en zelfs depressie.

De symptomen van stress

Wanneer je denkt stress te hebben is het belangrijk te weten welke symptomen gemoeid gaan met stress. Dit worden ook wel ‘stressreacties’ genoemd. Alcohol is dan absoluut uit den boze. Toch is het per persoon verschillend hoe deze stress wordt ervaren. Voor de één zijn de symptomen vrij heftig, waar het voor een ander lichte tot milde klachten zijn. Het is daarom van belang dat je de symptomen weet te herkennen. Maar wat zijn nu stress symptomen en welke komen het meeste voor?

Altijd op de hoogte blijven?