• Home
  • Nieuws
  • Artikelen
  • Blogs
  • Agenda
  • Dossiers
  • Edities
  • Bedrijvengids
  • Bedrijfsinformatie
  • Adverteren
  • Foodbanen
Facebook LinkedIn Instagram
Voeding Nu
  • Inloggen
  • Abonneren
  • Home
  • Nieuws
  • Artikelen
  • Blogs
  • Agenda
  • Dossiers
  • Edities
  • Bedrijvengids
  • Bedrijfsinformatie
  • Adverteren
  • Foodbanen
Diëtetiek Voeding en Ziekte

Dogma’s van het mediterraan dieet houden nog altijd stand

8 januari 2025 Huib Stam Herbert Wiggerman
Featured image
PREMIUM
INTERVIEW | Er is veel onderzoek gaande naar de uitwisseling van stoffen en signalen via de zogeheten ‘microbioom-darm-hersen-as’. Ook zonder exact bewijs op het niveau van moleculen, neurale effecten en mentale processen valt er al veel te zeggen over de relatie tussen voeding en de gezondheid van de hersenen. Dr. Yannick Vermeiren (WUR): “Er is een direct verband tussen homocysteïne in het bloed en geheugenachteruitgang.”

Het is best een breed topic, want zijn onderzoeksgebied omvat de humane voeding, het (darm)microbioom en de relatie met de veroudering van de hersenen en het ontstaan van neurodegeneratieve ziekten, in het bijzonder alzheimer. Yannick Vermeiren is universitair docent en onderzoeker ‘Voeding en Cognitieve Hersenveroudering’ aan de WUR en ook gastprofessor aan zijn alma mater, de Universiteit van Antwerpen.

Artikel voor abonnees

Dit artikel is alleen voor abonnees, bekijk onze abonnementen.


Abonnementen
  • Onbeperkt toegang tot alle artikelen op voedingnu.nl
  • Ontvang 7x per jaar het Vakblad Voeding NU
Dossiers
  • Voeding en Ziekte
  • Diëtetiek
Meer over
  • Wageningen University & Research
Lees ook

Goede zorg sluit aan op de wens hoe mensen willen leven

'Zorg gaat over meer dan gezondheidsklachten, de vraag is hoe mensen willen leven', aldus Erwin Bleumink lid van het bestuur van Vilans (kennisorganisatie langdurige zorg). De zorg moet volgens hem me...
16 februari 2021Yaïra Plak

Proefdieronderzoek: De neurologie achter een aversie hebben tegen bepaald voedsel

Een slechte ervaring met voedsel leidt meestal tot een aversie voor het specifieke voedsel. Neurowetenschappers van de Universiteit van Sussex gingen bij slakken na wat daarbij gebeurt in de hersenen...
16 februari 2021Yaïra Plak

Trending in 2021: mensen meer groenten en fruit laten eten kan echt!

In 2020 zijn de huishoudelijke aankopen van verse groenten en fruit in Nederland in de eerste acht maanden met maar liefst 9% gestegen. De afgelopen jaren bleef de verkoop nagenoeg stabiel. Onderzoek ...
21 december 2020redactie contentmarketing
<<<6970717273>>>
Foodbanen

De beste banen in de wereld van voeding

Voeding Nu Nieuwsbrief

Ontvang de gratis digitale nieuwsbrief van Voeding Nu en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen over voedsel, voeding en gezondheid.

Inschrijven

Superaanbieding!

Ontvang Voeding Nu 2 nummers gratis inclusief digitale toegang

Profiteer nu

Agenda

  • 27 MEI 12:30 - 17:30

    De Haagse Innovatie Parade VD

  • 3 JUN 12:15 - 17:00

    Symposium Vrouwengezondheid

  • 4 JUN 09:00 - 17:00

    VoedingNL congres Levenslange vitaliteit

Voeding Nu © 2025 Voeding Nu.
All rights reserved.
Facebook LinkedIn Instagram

Dit is een uitgave van Alea Publishers

Alea_Logo

  • Over Voeding Nu

    • Adverteren
    • Abonneren
    • Nieuwsbrief
    • Edities
    • Over ons
    • Contact
  • Andere platformen

    • AutomationNL
    • Bakkers in Bedrijf
    • Bioprocessing News
    • EVMI
    • Industrial Cybersec
    • Vakblad IJs!
    • Vleesmagazine
    • Vismagazine

Contactgegevens

Voeding NU
Postbus 595 - 3700AN Zeist
Huis ter Heideweg 13 - 3705MA Zeist
Nederland
info@voedingnu.nl
085-0407400
    • Privacy Statement
    • Algemene Voorwaarden
    • Disclaimer