• Home
  • Nieuws
  • Artikelen
  • Blogs
  • Agenda
  • Dossiers
  • Edities
  • Bedrijvengids
  • Bedrijfsinformatie
  • Adverteren
  • Foodbanen
Facebook LinkedIn Instagram
Voeding Nu
  • Inloggen
  • Abonneren
  • Home
  • Nieuws
  • Artikelen
  • Blogs
  • Agenda
  • Dossiers
  • Edities
  • Bedrijvengids
  • Bedrijfsinformatie
  • Adverteren
  • Foodbanen
Diëtetiek Voeding en Ziekte

Dogma’s van het mediterraan dieet houden nog altijd stand

8 januari 2025 Huib Stam Herbert Wiggerman
Featured image
PREMIUM
INTERVIEW | Er is veel onderzoek gaande naar de uitwisseling van stoffen en signalen via de zogeheten ‘microbioom-darm-hersen-as’. Ook zonder exact bewijs op het niveau van moleculen, neurale effecten en mentale processen valt er al veel te zeggen over de relatie tussen voeding en de gezondheid van de hersenen. Dr. Yannick Vermeiren (WUR): “Er is een direct verband tussen homocysteïne in het bloed en geheugenachteruitgang.”

Het is best een breed topic, want zijn onderzoeksgebied omvat de humane voeding, het (darm)microbioom en de relatie met de veroudering van de hersenen en het ontstaan van neurodegeneratieve ziekten, in het bijzonder alzheimer. Yannick Vermeiren is universitair docent en onderzoeker ‘Voeding en Cognitieve Hersenveroudering’ aan de WUR en ook gastprofessor aan zijn alma mater, de Universiteit van Antwerpen.

Artikel voor abonnees

Dit artikel is alleen voor abonnees, bekijk onze abonnementen.


Abonnementen
  • Onbeperkt toegang tot alle artikelen op voedingnu.nl
  • Ontvang 7x per jaar het Vakblad Voeding NU
Dossiers
  • Voeding en Ziekte
  • Diëtetiek
Meer over
  • Wageningen University & Research
Lees ook

Maak gezonde en duurzame voeding onweerstaanbaar

In een wereld waar bewustwording over gezonde en duurzame voeding groeit, blijft de praktijk vaak achter. Hoe kunnen we voedselkeuzes zodanig positief beïnvloeden dat ze niet alleen gezond en duurzaam...
25 maart 2025Antien Zuidberg

Vezels

Hoe meer we te weten komen, des te meer vragen er opdoemen. Dat effect lijkt zeker van toepassing op het darmmicrobioom.
24 maart 2025Angela Jans

Dr. Erwin Zoetendal: 'Het darmmicrobioom laat zich lastig bestuderen'

Nieuwe technieken gingen de raadsels van de honderden darmbacteriesoorten te de afgelopen tien jaren te lijf. Maar zo gemakkelijk is het ontraadselen niet gebleken. Dr. Erwin Zoetendal, Associate Prof...
21 maart 2025Huib Stam
<<<12345>>>
Foodbanen

De beste banen in de wereld van voeding

Voeding Nu Nieuwsbrief

Ontvang de gratis digitale nieuwsbrief van Voeding Nu en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen over voedsel, voeding en gezondheid.

Inschrijven

Superaanbieding!

Ontvang Voeding Nu 2 nummers gratis inclusief digitale toegang

Profiteer nu

Agenda

  • 27 MEI 12:30 - 17:30

    De Haagse Innovatie Parade VD

  • 3 JUN 12:15 - 17:00

    Symposium Vrouwengezondheid

  • 4 JUN 09:00 - 17:00

    VoedingNL congres Levenslange vitaliteit

Voeding Nu © 2025 Voeding Nu.
All rights reserved.
Facebook LinkedIn Instagram

Dit is een uitgave van Alea Publishers

Alea_Logo

  • Over Voeding Nu

    • Adverteren
    • Abonneren
    • Nieuwsbrief
    • Edities
    • Over ons
    • Contact
  • Andere platformen

    • AutomationNL
    • Bakkers in Bedrijf
    • Bioprocessing News
    • EVMI
    • Industrial Cybersec
    • Vakblad IJs!
    • Vleesmagazine
    • Vismagazine

Contactgegevens

Voeding NU
Postbus 595 - 3700AN Zeist
Huis ter Heideweg 13 - 3705MA Zeist
Nederland
info@voedingnu.nl
085-0407400
    • Privacy Statement
    • Algemene Voorwaarden
    • Disclaimer