• Home
  • Nieuws
  • Artikelen
  • Blogs
  • Agenda
  • Dossiers
  • Edities
  • Bedrijvengids
  • Bedrijfsinformatie
  • Adverteren
  • Foodbanen
Facebook LinkedIn Instagram
Voeding Nu
  • Inloggen
  • Abonneren
  • Home
  • Nieuws
  • Artikelen
  • Blogs
  • Agenda
  • Dossiers
  • Edities
  • Bedrijvengids
  • Bedrijfsinformatie
  • Adverteren
  • Foodbanen
Diëtetiek Voeding en Ziekte

Dogma’s van het mediterraan dieet houden nog altijd stand

8 januari 2025 Huib Stam Herbert Wiggerman
Featured image
PREMIUM
INTERVIEW | Er is veel onderzoek gaande naar de uitwisseling van stoffen en signalen via de zogeheten ‘microbioom-darm-hersen-as’. Ook zonder exact bewijs op het niveau van moleculen, neurale effecten en mentale processen valt er al veel te zeggen over de relatie tussen voeding en de gezondheid van de hersenen. Dr. Yannick Vermeiren (WUR): “Er is een direct verband tussen homocysteïne in het bloed en geheugenachteruitgang.”

Het is best een breed topic, want zijn onderzoeksgebied omvat de humane voeding, het (darm)microbioom en de relatie met de veroudering van de hersenen en het ontstaan van neurodegeneratieve ziekten, in het bijzonder alzheimer. Yannick Vermeiren is universitair docent en onderzoeker ‘Voeding en Cognitieve Hersenveroudering’ aan de WUR en ook gastprofessor aan zijn alma mater, de Universiteit van Antwerpen.

Artikel voor abonnees

Dit artikel is alleen voor abonnees, bekijk onze abonnementen.


Abonnementen
  • Onbeperkt toegang tot alle artikelen op voedingnu.nl
  • Ontvang 7x per jaar het Vakblad Voeding NU
Dossiers
  • Voeding en Ziekte
  • Diëtetiek
Meer over
  • Wageningen University & Research
Lees ook

‘Ik ben vanuit een dieptepunt weer opgekrabbeld’

Roel* (40) is vijftien als zijn vader een hartinfarct én een herseninfarct krijgt. De oorzaak blijkt familiaire hypercholesterolemie in combinatie met een ongezonde leefstijl. Roel wordt ook getest en...
25 maart 2025Dorien Voskuil

Stop met rare diëten, ga eerst eens normaal eten

De Praktijk van: Marjolijn Hut. “Stop eerst eens met al die rare diëten. Dat zeg ik vaak tegen mijn cliënten. De Schijf van Vijf lijkt misschien een beetje stoffig, maar als iedereen zich daaraan zou ...
25 maart 2025Angela Jans

Voeding en het microbioom

In en op ons lichaam leven miljarden micro-organismen, zoals bacteriën, virussen en gisten. Gezamenlijk worden deze micro-organismen het microbioom genoemd. Het microbioom, met name dat in de darmen, ...
25 maart 2025Annette StafleuDanielle Wolvers
<<<12345>>>
Foodbanen

De beste banen in de wereld van voeding

Voeding Nu Nieuwsbrief

Ontvang de gratis digitale nieuwsbrief van Voeding Nu en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen over voedsel, voeding en gezondheid.

Inschrijven

Superaanbieding!

Ontvang Voeding Nu 2 nummers gratis inclusief digitale toegang

Profiteer nu

Agenda

  • 27 MEI 12:30 - 17:30

    De Haagse Innovatie Parade VD

  • 3 JUN 12:15 - 17:00

    Symposium Vrouwengezondheid

  • 4 JUN 09:00 - 17:00

    VoedingNL congres Levenslange vitaliteit

Voeding Nu © 2025 Voeding Nu.
All rights reserved.
Facebook LinkedIn Instagram

Dit is een uitgave van Alea Publishers

Alea_Logo

  • Over Voeding Nu

    • Adverteren
    • Abonneren
    • Nieuwsbrief
    • Edities
    • Over ons
    • Contact
  • Andere platformen

    • AutomationNL
    • Bakkers in Bedrijf
    • Bioprocessing News
    • EVMI
    • Industrial Cybersec
    • Vakblad IJs!
    • Vleesmagazine
    • Vismagazine

Contactgegevens

Voeding NU
Postbus 595 - 3700AN Zeist
Huis ter Heideweg 13 - 3705MA Zeist
Nederland
info@voedingnu.nl
085-0407400
    • Privacy Statement
    • Algemene Voorwaarden
    • Disclaimer