Voeding en dementie

19 december 2024 Annette Stafleu Marije Verwijs Danielle Wolvers Pexels
VOEDINGSCENTRUM | Het aantal mensen met dementie is in de afgelopen jaren enorm toegenomen en er is nog geen genezing. Dit heeft grote maatschappelijke gevolgen. Er is wel bekend dat verschillende leefstijl gerelateerde aspecten het risico op dementie kunnen vergroten. Denk aan roken, weinig bewegen, diabetes en een hoge bloeddruk (1). Met een gezonde voeding en een gezond gewicht kun je het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verlagen. Daarmee kun je dus mogelijk indirect het risico op dementie verlagen. 

Voedingspatronen

Naast veelvuldig onderzoek naar het ontstaan van dementie, is er ook veel onderzoek uitgevoerd naar het verband tussen specifieke voedingspatronen en dementie. Er zijn aanwijzingen dat het eten volgens bepaalde voedingspatronen of diëten cognitieve achteruitgang kan verminderen (2). Het gaat om het mediterrane voedingspatroon, het Dietary Approached to Stop Hypertension (DASH) dieet en het Mediterranean-DASH Intervention for Nuerodegenerative Delay (MIND) dieet. Maar het is nog niet eenduidig vastgesteld óf en welke specifieke elementen uit deze voedingspatronen een rol spelen bij het verminderen van het risico op dementie. We weten wel dat het eten volgens de Schijf van Vijf veel overeenkomsten heeft met een mediterraan voedingspatroon en het DASH-dieet. 

Supplementen

Ook is er onderzoek gedaan naar het verband tussen verschillende voedingsstoffen en cognitieve achteruitgang (3). Denk hierbij aan verschillende B-vitamines, vitamine D, antioxidanten en de visvetzuren EPA en DHA. Voor veel van deze voedingsstoffen is er echter te weinig onderzoek gedaan naar de link met dementie, of wijzen de resultaten niet allemaal dezelfde kant op. Daarom kunnen we nog niet met zekerheid zeggen dat specifieke voedingsstoffen het risico op dementie verkleinen. 

Voedingsstoffen voor het brein

Hoe dan ook blijft een gezond voedingspatroon belangrijk voor onze algehele gezondheid. Je verkleint je risico op diverse chronische welvaartsziekten. Bovendien krijg je voedingsstoffen binnen die je nodig hebt voor allerlei functies, inclusief onze breinfunctie. De belangrijkste energiebron voor de hersenen is glucose. Ook hebben onze hersenen water nodig om goed te kunnen functioneren. Daarnaast zijn er een aantal vitamines en mineralen die bijdragen aan een goede hersenfunctie: verschillende B-vitamines, ijzer, jodium en zink. Eet je gevarieerd en vooral producten die in de Schijf van Vijf staan, in de aangeraden hoeveelheden? Dan ben je sowieso goed bezig. 

Referenties:
Livingston G, Huntley J, Sommerlad A, Ames D, Ballard C, Banerjee S, et al. Dementia prevention, intervention, and care: 2020 report of the Lancet Commission. The lancet. 2020;396(10248):413-46.
Van den Brink AC, Brouwer-Brolsma EM, Berendsen AA, van de Rest O. The Mediterranean, Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH), and Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND) diets are associated with less cognitive decline and a lower risk of Alzheimer’s disease—a review. Advances in Nutrition. 2019;10(6):1040-65.
Scarmeas N, Anastasiou CA, Yannakoulia M. Nutrition and prevention of cognitive impairment. The Lancet Neurology. 2018;17(11):1006-15.

Dit is een artikel uit Voeding Nu 7-2024. Abonnees van Voeding Nu kunnen alle artikelen uit deze editie ook online lezen.

Naar de editie

 

Altijd op de hoogte blijven?