Sensetions: een extra mondgevoel

10 augustus 2023 Marina de Moor

Ruiken: Dat kan Kato Sluis (21 jaar) haar hele leven al niet. Daarom bedacht ze tijdens haar studie Food Innovation aan de HAS het product ‘Sensetions’. Hiermee hoopt ze eten weer leuk en interessant te maken voor mensen met een reuk- en/of smaakstoornis. 

Waar ik veel mee bezig ben geweest, is om meer waarde te hechten aan textuur, structuur en mondgevoel. Er zijn namelijk heel veel manieren om textuur toe te voegen aan een product, om zo een extra dimensie aan het mondgevoel te geven. Ik ben ervan overtuigd dat er nog veel ruimte is om hierin te groeien en dat dit een gebied is waar de hele branche meer aandacht aan zou moeten besteden.”

“Ik vond het altijd raar dat geur zo’n enorme impact heeft op de smaakbeleving en de beleving van eten, terwijl er maar weinig is bedacht voor mensen die niet goed, of zelfs helemaal niet, kunnen ruiken. Dit leek me een goede kans om op in te spelen en zo bedacht ik Sensetions. Dit zijn vijf poeders: spicy, explosive, fresh, electric en sour. Deze poeders prikkelen de zenuwen in de mond om een sensatie te geven die compenseert voor het gebrek aan smaak.” 

“Ik heb nog niet de ambitie om dit product in de markt te zetten, maar heb tijdens dit onderzoek wel passie gekregen voor de missie om de consument meer bewust te maken van mondgevoel en textuur. Daarom ben ik op Instagram @foodfaves.nl gestart. Daar deel ik recepten, inclusief serveertips. Stel dat de pagina heel groot wordt, dan zou ik kunnen kijken of ik een samenwerking aan kan gaan met een ander bedrijf om Sensetions op de markt te brengen.’’

“Ik ben nog zoekende naar wat mijn toekomst gaat zijn in deze branche. Ik heb meer met het creatieve aspect, zoals fotograferen en concepten bedenken. Ik durf niet te zeggen dat ik in de toekomst de productontwikkeling in ga. Mijn droom is dat ik ooit een kookboek mag maken, maar dat ligt nog ver in de toekomst.” 

In EVMI laten we de nieuwe generatie aan het woord. Wat is hun kijk op de toekomst van de voedingsmiddelenindustrie? Welke bijdrage willen zij leveren? 

Altijd op de hoogte blijven?