PREMIUM
“Mensen weten heus wel dat cola drinken bij het ontbijt niet gezond is. Maar als dat kan zorgen voor harmonie aan tafel, dan is dat wat telt. Als je dat beseft moet je het werken aan gezonde voeding op die manier gaan aanvliegen. Bijvoorbeeld door te kijken naar hoe je harmonie in een gezin kunt bewerkstelligen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het voedsel dat op de borden ligt. Kijk naar de context.”
Voedingspatronen zijn van invloed op de fysiologie. Maar als je cultuur overslaat en enkel kijkt naar voeding, ontdek je alleen wát mensen eten en niet waarom. De manier waarop in verschillende huishoudens, binnenlandse en buitenlandse culturen wordt omgegaan, is iets dat Hinke Haisma (57), hoogleraar kindervoeding en volksgezondheid en hoofd van de afdeling demografie van de faculteit ruimtelijke wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), al haar hele werkzame leven fascineert. Ze deed onder meer in Tanzania en Brazilië onderzoek naar voeding en culturen.