Praktische handleiding voor de professional

1 mei 2023 Berdien van Wezel

Recensie: Leefstijlgeneeskunde in de praktijk

“De noodzaak om de gezondheidszorg op een andere manier in te richten is groot. Lastig is het wel, want hoe doe je dat in de dagelijkse praktijk”.” zegt Iris de Vries, huisarts en voorzitter van de Vereniging Arts en Leefstijl, in het voorwoord van Leefstijlgeneeskunde in de praktijk. Ik kan volledig beamen dat je ziet welke gezondheidswinst patiënten nodig hebben, echter het uitvoeren en volhouden is weerbarstig.

Elke zorgprofessional krijgt dagelijks te maken met leefstijlverandering. Ben je diëtist, dan registreer je niet alleen hoe iemand gezonder kan eten maar ook dat bijvoorbeeld minder alcohol drinken en meer bewegen bijdraagt aan een gezonder leven. Je wilt aansluiten op de wensen en voorkeuren van de patiënt. Dit heeft de meeste kans van slagen. Deel III van het boek is gewijd aan gesprekstechnieken en geeft je een uitstekende basis om hiermee aan de slag te gaan. Er wordt ook uitgebreid besproken welke fases van gedragsverandering er zijn. Voor de meeste zorgprofessionals is dit bekend, echter de verdieping in dit boek is uitstekend.

 In deel II komen de belangrijkste leefstijlfactoren aan bod. Voeding, bewegen, stress en ontspanning, roken en alcohol, sociale verbinding en zingeving. Al deze aspecten zijn mooi verwerkt in het Leefstijlroer. Dit geeft direct een overview voor zorgprofessional en patiënt om na te gaan welke aspecten belangrijk zijn om te veranderen. De ondertitel van het Leefstijlroer is ‘Neem kleine stapjes-focus op wat al goed gaat- veranderen kost tijd, heb geduld’. Deze ondertitel is eigenlijk het uitgangspunt voor elke gedragsverandering. Als een patiënt dit ziet, wordt hij overrompeld door de grote hoeveelheid veranderingen die vaak noodzakelijk zijn. Daarnaast wordt ook geadviseerd aan patiënten het spinnenweb ‘mijn positieve gezondheid’ in te vullen. Dit is volledig, maar het werken in kleine stapjes is het uitgangspunt. Het vraagt zowel van zorgprofessional als patiënt veel voorbereiding, dit is hopelijk op eenvoudige wijze verwerkt in veel GLI’s. Als je het boek aanschaft kun je heel eenvoudig de online versie downloaden, zodat je alle vragenlijsten en tabellen kunt printen. Alle verschillende leefstijlfactoren met verdieping worden beschreven in deel I. Een aanrader voor elke zorgprofessional. Ik adviseer om te starten met deel IV. Veel professionals hebben op allerlei manieren al kennis gemaakt met leefstijlfactoren en dit deel geeft je inspiratie en tips hoe ermee aan de slag te gaan.

Leefstijlgeneeskunde in de praktijk is een van de vele boeken die alle aspecten van een gezonde leefstijl zorgvuldig en uitgebreid bespreekt. Wat mij betreft een aanrader voor alle zorgprofessionals.

ISBN: 9789036828628 | Prijs: 49,95

Dit boek is te koop bij Libris of andere lokale boekhandels. Steun de boekhandel en koop lokaal! 

Altijd op de hoogte blijven?