PREMIUM
DIËTETIEK | Het Nederland van het bordje Brinta, het brood mee en een AGV’tje om zes uur ligt ver achter ons. We gingen op vakantie en wilden ook thuis exotisch eten. Nu is er de kapsalon, een zowel populair als problematisch product van gemengde eetculturen. Wat levert dat proces op aan verandering in de eetgewoonten? En wat betekent dat voor de gezondheid?
Mary Nicolaou is onderzoeker aan Amsterdam Universitair Medisch Centrum (UMC)/Universiteit van Amsterdam (UvA) op het gebied van public health and nutrition. Ahlam Ouali is diëtist in Arnhem, met Marokkaanse en Turkse cliënten. De vraag aan beiden: hebben mensen met een migratieachtergrond gezondheidsproblemen vanwege hun cultureel bepaalde voedingspatroon? “Complex” en “ingewikkeld” noemen Nicolaou en Ouali deze vragen onafhankelijk van elkaar. Zoals vaker leveren de wetenschappelijke bestudering van nutrition en de ervaringen van een behandelaar uit de dagelijkse praktijk, interessante en aanvullende inzichten op.