Het ontbijt kan een belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van de aanbevolen dagelijkse inname van verschillende voedingsstoffen. Echter, in vergelijking met andere maaltijden bestaat het ontbijt vaak uit koolhydraatrijke producten, zoals bijvoorbeeld brood met zoet beleg. Een gedeeltelijke vervanging van dergelijke koolhydraatrijke ontbijtcomponenten door zuivelproducten kan zorgen voor een toename van de inname van eiwit en andere essentiële voedingsstoffen zoals calcium en vitamine B12. Deze in zuivel aanwezige voedingsstoffen zijn geassocieerd met positieve effecten op spieren en botten, maar ook op verschillende metabole processen, zoals de regulatie van de bloedglucosespiegel, de botstofwisseling en een langer of sterker gevoel van verzadiging.
Eiwit en calcium uit zuivel worden geassocieerd met gunstige metabole effecten na een maaltijd. Deze kennis komt vooral voort uit onderzoek dat gebruik heeft gemaakt van relatief grote hoeveelheden geïsoleerde voedingsstoffen, zoals eiwitpoeders of calciumtabletten. Zulk onderzoek is echter niet representatief voor realistische praktijksituaties.