PREMIUM
DIËTETIEK | Het nieuwe project van Kevin Hall, voedingswetenschapper van het Amerikaanse onderzoeksinstituut National Institutes of Health (NIH), zal pas eind 2025 zijn afgerond, maar is nu al dusdanig groot nieuws, dat de krant The New York Times een medewerker twee dagen heeft laten meelopen in de kliniek waar in totaal 36 vrijwilligers zich aan een humane voedingsinterventie onderwerpen.
Het belangrijkste onderzoek ooit om gewichtstoename te verklaren, zo noemde Marion Nestle, de Amerikaanse grande dame van nutrition, een vorige vergelijkbare studie van Kevin Hall uit 2019. Inmiddels is Hall een beroemdheid in kringen van voedingsdeskundigen.
De titel (vertaald) van de publicatie in het vakblad Cell Metabolism in 2019 luidde: ‘Ultrabewerkte diëten veroorzaken overmatige calorie-inname en gewichtstoename: Een gerandomiseerde, gecontroleerde klinische studie van ad libitum voedselinname.’ Het was de eerste gerandomiseerde, gecontroleerde interventiestudie met deelnemers in een gesloten kliniek, de nieuwe studie is vergelijkbaar van opzet.