PREMIUM
WETENSCHAP | Zijn ultrabewerkte voedingsmiddelen slecht voor je? Deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden, onder andere omdat er verwarring bestaat over de definitie van ultra-processed foods (UPF’s), zowel bij consumenten als wetenschappers. Om dit onderwerp te verhelderen, organiseerden Cosun Nutrition Center en de European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD) op 10 oktober een webinar*, getiteld Ultra-processed foods: the latest science and practical insights. Tijdens dit evenement deelden prof.dr.ir. Edith Feskens en drs. Christine Grit de laatste wetenschappelijke bevindingen en controverses rond UPF’s.
Als je de media mag geloven, zijn alle UPF’s slecht voor de gezondheid en het milieu. Dit standpunt wordt veelvuldig onderschreven door epidemiologische onderzoeken. “Maar ik ben kritisch over dit soort onderzoeken naar UPF’s - en dat mag ik zijn, als epidemioloog”, laat Feskens meteen aan het begin van het webinar weten. Het epidemiologisch onderzoek dat tot nu toe is gedaan, is volgens haar niet altijd adequaat verricht: zelfrapportage, waarmee de benodigde data vaak verkregen worden, is niet altijd even betrouwbaar en is vaak gebaseerd op de inaccurate en verwarrende definitie en classificatie van UPF’s.