Geboren: Heerlen
Woont in: Kopenhagen, Denemarken
Functie: Postdoctoraal onderzoeker
1. Waarom ben je voedingswetenschappen gaan studeren?
Als je me als kind had gevraagd wat ik later wilde worden, had je daarop niet specifiek het antwoord ‘voedingswetenschapper’ als antwoord gekregen. Wel was het duidelijk dat ik een sterke interesse had in het functioneren én disfunctioneren van het menselijk lichaam. Daarom was de keuze om Biomedische Wetenschappen te gaan studeren een hele duidelijke, waarin mijn interesse in de voedingswetenschap al vroeg werd aangewakkerd. Een goede gezondheid begint immers grotendeels bij goede, gebalanceerde voeding. De master specialisatie in voeding en metabolisme inclusief bijbehorende wetenschappelijke stages bevestigde dit alleen maar. Later deed zich, na een tijdje onderzoek te hebben gedaan bij een voedingsbedrijf, de kans voor om een promotietraject doen op het gebied van gepersonaliseerde voeding en cardiometabole gezondheid: een ideale match!
2. Wat houdt je huidige werk in?
Als PhD student aan de Universiteit Maastricht heb ik onderzoek gedaan binnen de personalized glucose optimization through nutritional intervention (PERSON) studie, een grote voedingsinterventie die we samen met de WUR hebben uitgevoerd. Hierin hebben we gekeken naar het effect van gepersonaliseerd voedingsadvies binnen de ‘Richtlijnen goede voeding’, afgestemd op het stofwisselingtype van mensen met overgewicht of obesitas. We toonden voor het eerst aan dat hiermee een grotere cardiometabole gezondheidswinst te behalen is. Bovendien bleek er daarnaast een belangrijke rol voor de darmbacteriën te zijn weggelegd binnen de stofwisselingstypes en de respons op aanpassingen in de voeding.
Na afloop van deze studie kreeg ik de mogelijkheid om mijn onderzoek op het gebied van precision nutrition voort te zetten binnen het Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research aan de Universiteit van Kopenhagen. Hier zal ik verder induiken op het concept van cardiometabole subtypering in relatie tot voeding. Wellicht vinden we hierbij een relatie tussen specifieke genetische risicoprofielen en de differentiële respons op aanpassingen in de voeding, in lijn met de resultaten van de PERSON studie.
3. Wat zou je graag nog onderzocht willen zien?
De mogelijkheden op het gebied van precision nutrition zijn enorm, en hoewel recente wetenschappelijke bevindingen veelbelovend zijn, is er nog veel werk te verrichten voordat deze kennis in de praktijk kan worden toegepast. Hierbij is het van de ene kant belangrijk om na te denken over hoe we uiteindelijk die vertaalslag kunnen maken, bijvoorbeeld door gebruik te maken van relatief eenvoudige markers en diagnostische tests. Het huidige aanbod hierin, bijvoorbeeld het verkrijgen van voedingsadvies op basis van de samenstelling van je darmbacteriën of genetisch profiel, mist nog een solide wetenschappelijke onderbouwing. Aan de andere kant is het dus ook belangrijk om meer de diepte in te duiken en te onderzoeken welke onderliggende mechanismen verantwoordelijk zijn voor de respons of non-response op voedings- en leefstijlinterventies. Uiteindelijk is het behalen van een grotere gezondheidswinst door meer gerichte, persoonlijkere adviezen een mooi doel om na te streven. Daar hoop ik persoonlijk in de komende jaren een steentje aan bij te kunnen dragen.