NAV-lid Anneke Palsma: Sportprestaties op gezonde wijze verbeteren

28 juni 2022

Anneke Palsma

Geboren: 3 september 1957
Woont in: Poortugaal
Functie: zelfstandig voedingswetenschapper, sportdiëtist, educatief auteur en docent

1. Hoe bent u in de voedingswereld terechtgekomen?

In eerste instantie vond ik het moeilijk om een keuze te maken voor de toekomst. Nadat ik in 1973 de MAVO had afgerond ben ik doorgegaan naar de HAVO, zodat ik nog twee jaar kon nadenken over de toekomst. In 1974 kreeg mijn vader voor de tweede keer een hartinfarct en werd toen opgenomen in het ziekenhuis. Hij kreeg een korte dieetlijst mee, zonder verdere instructies. Dat intrigeerde me en ik ging op onderzoek uit wat het dieet voor hem zou moeten inhouden. Zo kwam ik ‘op het spoor’ om aan het hbo, Voeding en Diëtetiek te gaan studeren. Daarna wilde ik wel door naar de universiteit in Wageningen, maar omdat ik al een studieschuld had en het geld ontbrak, bleef dat bij een wens. Omdat het eind zeventiger en begin jaren tachtig een slechte economische situatie was met een hoge jeugdwerkloosheid ben ik gaan solliciteren naar een baan als diëtist om mijn studieschuld te kunnen aflossen. Zo belandde ik vanuit Noord-Groningen in Zuid-Holland. Maar ik bleef altijd nieuwsgierig naar hoe voedings- en dieetrichtlijnen tot stand kwamen en hoe onderzoek werd gedaan.
Toen ik in 1995 een artikel las over de WO Voeding en Toxicologie aan de Open Universiteit, besloot ik deze studie naast mijn werk en alle andere activiteiten te gaan doen. Ik beleefde veel plezier aan deze studie en leerde vooral dat kennis altijd een kwestie is van voortschrijdend inzicht. Dat boeit me mateloos!

2. Wat houdt uw huidige werk in?

Ik heb een eigen sportvoedingsadviesbureau en geef voedingsbegeleiding en advies aan groepen en individuele sporters om hun sportprestaties op een gezonde manier te verbeteren. Daarnaast ontwikkel ik ook studiematerialen voor diverse partijen, zoals particuliere en reguliere onderwijsinstellingen. Ook ontwikkel ik voedingscursussen op maat voor diverse partijen, zoals sportscholen, opleidingen voor zorgprofessionals en voedingsadviseurs. Binnen cursussen voor andere disciplines is het samenwerken met de diëtist een belangrijk speerpunt. Verder schrijf ik artikelen en boekrecensies voor verschillende bladen en websites. Ik houd ook een blog bij op mijn eigen website over voeding in relatie tot sport, leefstijl en vooral preventie. Op dit moment ben ik ook betrokken bij de ontwikkeling van een voedingsapp voor mensen met een risico op diabetes type 2 en ik zit ook in een klankbordgroep voor interactie tussen voeding, medicatie en voedingssupplementen.

3. Wat wilt u graag onderzocht zien?

Te veel om op te noemen! Belangrijke onderwerpen naast overgewicht, obesitas, invloed van het circadiaans ritme op gezondheid en leefstijl is er meer kennis nodig over de interactie tussen voeding, medicatie en voedingssupplementen. Ik ben ook geïnteresseerd in hoe we sporters en anderen beter kunnen motiveren om geen dopingstoffen en -methoden te gebruiken ter verbetering van uiterlijk en/of de sportprestatie. Verder wil ik graag weten hoe we voor een betere kennistransfer over voeding tussen de verschillende vakgebieden kunnen realiseren. Daarbij kun je denken aan kennis uit ICT en sport voor het monitoren van parameters bij ziekte, revalidatie, bij ouderen en voor het bevorderen van een gezonde leefstijl.

Altijd op de hoogte blijven?