Krachttraining en eiwitten ideale combi voor ouderen

8 februari 2022 Michelle Wijma

Tijdens haar promotieonderzoek optimaliseerde voedingswetenschapper Amely Verreijen de behandeling voor ouderen met obesitas. Een eiwitrijk dieet gecombineerd met krachttraining blijkt cruciaal. 

Zorgprofessionals zijn vaak terughoudend om gewichtsverlies bij ouderen met obesitas aan te bevelen vanwege mogelijke risico’s, zoals een verlies aan spiermassa en botmineraaldichtheid. Deze risico’s kunnen beperkt worden als de oudere voldoende eiwitten inneemt en aan krachttraining doet. Dat blijkt uit onderzoek van Amely Verreijen, tijdens haar promotietraject werkzaam als docent-onderzoeker bij de opleiding Voeding en Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA), sinds 1 februari 2022 werkzaam bij HAS Hogeschool in Den Bosch.

Op 12 januari 2022 promoveerde Verreijen als buitenpromovendus op de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Ze kon haar promotieonderzoek vormgeven dankzij een promotiebeurs voor leraren vanuit de NWO.
“Gewichtsverlies bij ouderen met overgewicht heeft veel positieve effecten: een verminderd risico op chronische ziekten, een verbetering van het lichamelijke functioneren en een lagere sterftekans”, vertelt Verreijen in een persbericht van de VU.

Tijdens haar promotietraject onderzocht de voedingswetenschapper hoe de risico’s die samenhangen met gewichtsverlies bij ouderen met obesitas beperkt kunnen worden, om op die manier de behandeling te optimaliseren. Want een behandelrichtlijn voor volwassenen met obesitas bestaat al, maar die is niet specifiek genoeg voor ouderen, aldus Verreijen in een interview op hva.nl. “Wanneer je afvalt, gaat je spiermassa vaak verloren. Als je ouder bent en al minder spiermassa hebt, is het extra belangrijk om deze te behouden om goed te blijven functioneren.” De voedingswetenschapper benoemt daarbij het belang van de diëtist om ouderen te helpen verantwoord af te vallen.

Aanbevelingen

Verreijen: “Tijdens een aantal studies hebben we ouderen laten afvallen op verschillende manieren: met of zonder eitwitrijk dieet, met of zonder wei-eiwit (met leucine en vitamine D) supplement en met of zonder training.” Op basis van de onderzoeksresultaten heeft Verreijen een aantal aanbevelingen voor de diëtetiekpraktijk geformuleerd. “Een belangrijke aanbeveling is dat ouderen met obesitas voldoende eiwitten dienen te consumeren tijdens het afvallen om spiermassaverlies tegen te gaan. Zo rond de 1,0 – 1,2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht.”

Tijdens het gewichtsverlies is het essentieel dat ouderen ook aan krachttraining doen. Verreijen: “Om de spiermassa en botmineraaldichtheid zoveel mogelijk te behouden.” Het is daarom belangrijk dat diëtisten voor een zo optimaal mogelijk trainingsprogramma nauw samenwerken met fysiotherapeuten, concludeert Verreijen.

Tijdens haar promotie werkte Verreijen bovendien aan een literatuuroverzicht over welke voedings- en trainingsstragieën kunnen helpen om de spiermassa en spierfunctie bij ouderen met obesitas tijdens het afvallen te optimaliseren. “Zo blijkt dat het toevoegen van cardiotraining kan helpen om het fysiek functioneren sterker te verbeteren dan met krachttraining alleen.”

Overstap

In haar vervolgonderzoek maakt Verreijen de overstap van dierlijke naar plantaardige eiwitten, om te onderzoeken wat een ecologisch duurzame manier van eiwitinname doet met de spieren en gezondheid van ouderen.

Alle aanbevelingen en onderzoeksresultaten kun je lezen in het proefschrift, te vinden via bit.ly/VerreijenProefschrift

Altijd op de hoogte blijven?