Merel van Veen
Geboren: Wageningen
Woont in: Bennekom
Functie: Adviseur Voeding en Gezondheid bij PIT Actief
1. Waarom ben je voedingswetenschappen gaan studeren?
Als kind wilde ik juf of dokter worden. Fysiek was dat echter niet haalbaar, dus besloot ik Biomedische Wetenschappen te gaan studeren. Na een valse start stapte ik over naar Voeding & Diëtetiek, wat ik heel leuk vond, maar waar ik de verdieping miste. Een logisch vervolg was een Master Voeding en Gezondheid, en uiteindelijk een PhD bij Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en Humane Voeding. Mijn promotieonderzoek was uiteindelijk de perfecte combinatie van wetenschap en praktijk: het praktische resultaat de fantastische website Voedingenkankerinfo.nl. Ik heb altijd met heel veel plezier aan deze website gewerkt, om patiënten, naasten en (para)medici te informeren over voeding en kanker.
2. Wat houdt je huidige werk in?
Sinds januari werk ik als Adviseur Voeding en Gezondheid bij PIT Actief. PIT Actief is een aanbieder van scholingen voor diëtisten. Wij ontwikkelen samen met de netwerken van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten geaccrediteerde nascholingen om de diëtist in haar werk te ondersteunen. Dit zijn inhoudelijke scholingen, zoals (meerdaagse) post HBO cursussen, verdiepende leergangen en online kennisdossiers. Sinds januari hebben mijn collega Marjolein en ik het stokje overgenomen van Arine de Ridder (NAV lid) en Ellen van der Heijden (Kenniscentrum Ondervoeding), zij hebben de afgelopen twintig jaar PIT opgebouwd en succesvol gemaakt. Aan ons de schone taak om dit voort te zetten.
Dit doen we door bestaande scholingen te continueren en te actualiseren, en nieuwe scholingen te ontwikkelen. Ook al zijn wij zelf ook diëtist/voedingswetenschapper, wij staan niet voor de zaal om de lessen te verzorgen. Wel doen wij alles om tot een succesvolle lesdag of online programma te komen. We overleggen intensief met het netwerk en/of de experts van het betreffende onderwerp, stellen een programma op, regelen sprekers en zorgen voor de onderlinge afstemming. Ik vind het ontzettend leuk om me telkens in een nieuw onderwerp te verdiepen, en er samen met de programmacommissie en sprekers een goede scholing voor de diëtist over te maken.
Ook onderzoeken we hoe we ons scholingsaanbod nog meer kunnen innoveren, door andere beroepsgroepen aan te spreken en door andere scholingsvormen te bieden. Wij denken dat meer on-demand scholingen, naast de fysieke scholingen met intercollegiaal contact en netwerkmogelijkheden, de toekomst zijn. Heel interessant om me hierin verder te verdiepen.
Daarnaast organiseren we elk jaar samen met de NVD, DCN, NAV, Alliantie Voeding in de Zorg en NVVL het congres VoedingNL. Komend jaar is het thema ‘Revalidatie en prehabilitatie: goed gevoed’. Dit congres is voor iedereen met een hart voor voeding, en is zowel voor wetenschappers als voor diëtisten interessant. Dit jaar hopen we ook fysiotherapeuten en andere paramedici te interesseren. Op dit moment ben ik, samen met verschillende experts, bezig het programma op te stellen. Een fantastische uitdaging.
3. Wat zou je graag nog onderzocht willen zien
Hoe kunnen we zorgen dat de theoretische kennis die er is uit wetenschappelijk onderzoek, nog beter geïmplementeerd wordt in de dagelijks praktijk? Wij als voedingswetenschappers en diëtisten weten zoveel over voeding en kanker, hoe krijgen we die kennis bij de andere zorgverleners en goed overgedragen op de patiënt?