ls mensen migreren naar een ander land, komen ze terecht in een andere voedselomgeving; zowel het aanbod als de gebruiken zijn anders. Niet alles wat ze van thuis kennen is te koop en er zijn ingrediënten en producten die ze wellicht niet gewend zijn te gebruiken, alsook ongeschreven regels en conventies rondom eetmomenten die nieuw voor hen zijn. Mensen die ergens anders gaan wonen ontwikkelen daarom vaak nieuwe voedselroutines. En het werkt ook andersom. De komst van mensen uit andere culturen heeft effect op de autochtone bewoners van een gebied, in dit geval Almere. In samenwerking met onderzoeksinstituut Flevo Campus hebben Esther Veen en haar team onderzoek gedaan naar Transnationale voedselroutines van immigranten en hun (klein)kinderen in Almere.
INTERVIEW | Ongeveer één op de vijf inwoners van Almere is in het buitenland geboren en 46 procent heeft een migratieachtergrond. Hoe ervaren zij hun voedselomgeving en in hoeverre eten zij uit de keukens van hun voorouders? Dr. Esther Veen, lector Stedelijke Voedselvraagstukken aan Aeres Hogeschool in Almere, onderzocht de voedselroutines van de eerste, tweede en derde generatie immigranten: “Ik wil multiculturaliteit vieren, aandacht geven aan het positieve."