Benieuwd naar effecten natuurinclusieve productie

27 juni 2023

Jora Steennis

Geboren: 1989 in Arnhem
Woont in: Ede
Functie: Specialist Scientific Affairs

1. Waarom ben je voedingswetenschap gaan studeren?

Het belang van gezonde voeding werd me vroeger thuis met de paplepel ingegoten. Mijn moeder had de huishoudschool gedaan en voorzag ons iedere dag van een goede biologische maaltijd. Die bestond consequent uit vieze (harde) zilvervliesrijst, (bittere) groentes en een verantwoorde eiwitbron. Als kind snapte ik niet waarom ze ons zo moest tergen. Maar toen ik op mijn zestiende fanatiek ging wedstrijdroeien, merkte ik hoe belangrijk goede voeding was. Het zaadje was geplant en ik raakte steeds meer geïnteresseerd. Voor mijn profielwerkstuk, de afsluiting van de middelbare school, bombardeerde ik al mijn buren tot proef­konijn voor een zelf bedacht geblindeerd voedingsonderzoek. Of ze vijf keer voor het slapengaan op verschillende tijden koffie met of zonder cafeïne wilden drinken? Ondanks daarna nachtenlang te hebben gestoeid met mijn eerste normaal verdelingen en standaard deviaties, wist ik het zeker; ik ga Voeding en Gezondheid studeren aan de universiteit van Wageningen.

2. Wat houdt je huidige werk in?

Als Specialist Scientific Affairs bij Herbalife Nutrition kijk ik naar de gezondheid, veiligheid en wetenschappelijke integriteit van producten en product gerelateerde materialen op de Europese, Midden-Oosten en Afrikaanse markt. Het is een van origine Amerikaans bedrijf, dat een wereldspeler is op het gebied van maaltijdvervangers. Daarnaast, ontwikkelen we veel andere producten zoals sportvoeding en snacks. De producten worden niet in de winkel verkocht, maar enkel via een netwerk van onafhankelijke distributeurs.
Mijn expertise ligt op het gebied van kwaliteit van plantaardige eiwitten en sportvoeding. Hetgeen, waar ik persoonlijk de meeste passie voor heb. Als voedingswetenschapper ben ik niet alleen betrokken bij de ontwikkeling van producten en gerelateerde content, maar ook bij de uitvoering van onderzoek bij universiteiten, in contact met mede-onderzoekers en netwerkorganisaties zoals de NAV, om innovaties binnen het bedrijf te ondersteunen.
Ik prijs mezelf gelukkig met deze functie omdat het werk zowel een analytische als een meer commerciële kant heeft.

3. Wat zou je nog onderzocht willen zien?

Ik ben benieuwd naar de lange termijn effecten van natuur-inclusievere voedselproductie, zoals biologisch dynamische landbouw. Voor zover ik weet, is er een aantal kleine verschillen gevonden qua samenstelling en residuen van gewasbestrijdingsmiddelen. Echter, is het nog onduidelijk of er op lange termijn verschillen zijn voor de gezondheid (al is het maar om mijn moeder te bedanken voor de voordelen die de soms smerige maaltijden in mijn jeugd mij boden).

Altijd op de hoogte blijven?